Het gerechtshof in Londen veroordeelde oprichter Barry Omesuh van softwarehandel ITAC tot een schadevergoeding van 2,5 miljoen Britse pond (2,7 miljoen euro) aan Microsoft, meldt CRN UK. Omesuh had zich volgens de rechters op grote schaal schuldig gemaakt aan parallele import: hij verkocht software bedoeld voor andere regio's in Europa.

Microsoft ondernam in 2004 al actie tegen ITAC. In 2006 werd ITAC veroordeeld tot het betalen van 1 miljoen pond en het stopzetten van de grijze import. Vorig jaar werd Omesuh weer schuldig bevonden. Hij moest daarna van de rechter op de proppen komen met waar zijn vermogen zich zoal bevond, maar de softwarehandelaar hield zich niet aan dat gerechterlijk bevel.

"De zaak tegen ITAC en Omesuh toont aan dat Microsoft een zero-tolerance-aanpak hanteert tegen iedereen die het gelijke speelveld voor onze verkopers ondermijnt", zegt de Britse anti-piraterij-advocaat Graham Arthur van Microsoft tegen CRN. "In het huidige klimaat vinden we dit belangrijker dan ooit."

Nederlandse handelaar

De Nederlandse softwarehandelaar, Samir Abdalla, diende in november nog bij de Europese Commissie een antitrustklacht tegen Microsoft in wegens verboden prijsstelling. Microsoft hanteert volgens hem in Europa structureel veel hogere prijzen dan in de VS. Identieke software is hier zeker 30 procent duurder dan in Amerika. Daarmee zou het concern handelen in strijd met verschillende Europese Verdragen die marktconcurrentie bewaken.

Microsoft had Abdalla, directeur-eigenaar van hard- en softwarehandel HW Trading BV, eerder in Californië aangeklaagd wegens het exporteren van vermeend illegale Microsoft-licenties.