De Europese Commissie is intern sterk verdeeld over de telecomplannen van Neelie Kroes, die woensdag zullen worden gepresenteerd. Het directoraat-generaal (DG) Justitie van commissaris Viviane Reding heeft scherpe kritiek op en “grote zorgen” over de voorgestelde regels voor netneutraliteit.

Uit een conceptversie van het telecomplan bleek eerder dat netneutraliteit ondergeschikt wordt aan de vrijheid van internetproviders om per contract bepaalde websites, diensten of content voor te trekken. Het blokkeren van sites of diensten wordt weliswaar verboden, maar de door verschillende grote Europese telco’s gewenste aparte tolweg op het internet krijgt zo ruim baan.

Meer macht, minder concurrentie

Hierover maakt het directoraat Justitie zich “grote zorgen”, zo blijkt uit interne communicatie van eind juli die digitale burgerrechtenorganisatie EDRI onthult.

“ISP’s zouden deze mogelijkheden kunnen misbruiken door verschillende ‘algemene kwaliteitsspecificaties’ aan eindgebruikers aan te bieden, inclusief het discriminatoir management van verkeer tegengesteld aan het principe van netneutraliteit”, constateert het directoraat.

Het toelaten van aparte tolwegen waar contentproviders betalen voor gegarandeerde doorgifte van verkeer aan eindgebruikers kan dan ook leiden tot minder concurrentie en meer discriminatie op de middellange termijn, en hoge drempels voor nieuwkomers op het web.

In strijd met drie grondrechten

De omstreden plannen van Kroes zijn mogelijk in strijd met drie fundamentele rechten zoals neergelegd in het EU Handvest van de grondrechten, vindt Justitie. In het gedrang zijn de vrijheid van meningsuiting en informatie (artikel 11), de bedrijfsvrijheid (artikel 16) en het principe dat EU-beleid een hoge mate van consumentenbescherming moet waarborgen (artikel 38).

Volgens EDRI heeft ook het directoraat Ondernemingen en Industrie kritiek geuit op het telecomvoorstel van Kroes. Een anonieme hoge ambtenaar in Brussel meldt aan Reuters dat mogelijk zelfs negen commissarissen bezwaren hebben tegen het telecomplan van Kroes. De EC heeft in totaal 27 leden.

Na de uitgelekte conceptversie liet een meerderheid van het Europarlement al weten tegen de ‘quasi-netneutraliteit’ te zijn.

De Europese Commissie vergadert vanmiddag nog over het plan dat van Europa één telecommarkt moet maken. Het voorstel zal woensdagochtend door EC-voorzitter Manuel Barroso worden gepresenteerd, meldt de woordvoerster van het directoraat van Kroes aan Webwereld. Ze wil verder niet inhoudelijk ingaan op de kritiek.

Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks wil dat Kroes de telecomverordening intrekt en teruggaat naar de tekentafel. “Kroes doet alsof ze zorgt voor netneutraliteit, maar doet aan actieve stervensbegeleiding. Ze is volledig op de hand van de telecomaanbieders die concurrenten willen afknijpen, ook al zegt ze in het Parlement dat ze de netneutraliteit gaat omarmen", aldus Sargentini.

UPDATE: Mogelijk hebben zelfs negen Eurocommissarissen bezwaren tegen het telecomplan van Kroes, meldt Reuters.

UPDATE 2: reactie GroenLinks toegevoegd. Overigens meldt IDG-correspondent Jennifer Baker dat de presentatie van het telecomplan is uitgesteld tot donderdag.