Marietje Schaake, europarlementariër voor D66, schrikt soms erg van de kennis die mede-parlementariërs bezitten over ict. "Ik stuurde laats een mail rond over technische zaken en kreeg een antwoord terug met daarin de vraag wat ICT precies betekent", zegt Schaake. Het is hoog tijd dat dit verandert en daarom organiseert ze een serie bijeenkomsten voor Europarlementariërs om hun technologische basiskennis bij te spijkeren.

Kennis is essentieel

Parlementsleden die zich bezighouden met technologie worden regelmatig en goed geïnformeerd over de stand van zaken in de ICT. Maar de kennis van anderen blijft vaak achter. "En ook zij moeten meestemmen als het over internetzaken gaat", legt Schaake uit. Ze wijst naar besluitvorming rond het controversiële handelsverdrag ACTA, dat zeker in de eerste versie vergaande beperkende gevolgen kon hebben voor het het internet. Om piraterij te bestrijden werd er bijvoorbeeld een "three strikes" regeling voorgesteld.

Volgens Schaake zouden dergelijke plannen minder snel worden goedgekeurd als alle parlementariërs beter zouden begrijpen hoe de ict-wereld in elkaar steekt, en hoe techniek precies werkt. Zeker omdat er een stevige lobby van technologiebedrijven in Brussel aanwezig is die allemaal hun eigen visie hebben op lopende zaken. "Zij leggen ook wel veel uit, maar op hun eigen manier", aldus de initiatiefneemster. In verhouding tot het aantal lobbyclubs zijn er maar weinig onpartijdige bronnen te vinden die parlementsleden bijspijkeren over de werking van technologie.

Nerds in het parlement

In een serie van vier lunchbijeenkomsten getiteld "Nerds in het parlement" wil Schaake de basiskennis van geïntereseerde parlementariërs bijspijkeren. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 23 mei en gaat over het ontsluiten van e-mail, entertainment en informatie op het internet.

Hoewel dat wel heel erg basic klinkt, is het volgens Schaake wel nodig om hier aandacht aan te besteden. "Kijk bijvoorbeeld naar de zaak met Twitter rond Rop Gonggrijp. Veel mensen weten niet dat de informatie die ze op Twitter zetten onder de Amerikaanse jurisdictie valt", legt ze uit. Ook wordt volgens haar vaak het verschil niet gezien tussen het downloaden van een liedje en het kopen van een nep Louis-Vuitton tasje. "Maar dat verschil is er wel degelijk."

Betere beslissingen

Door Europarlementariërs de techniek achter de diensten te laten zien moeten ze zich een beter beeld kunnen vormen en betere beslissingen kunnen maken. Hoeveel parlementariërs zich hebben ingeschreven voor de bijspijkercursus weet Schaake niet uit haar hoofd, maar volgens haar zijn er al veel enthousiaste reacties binnengekomen.

De bijeenkomst is open voor iedereen, dus ook andere geïntereseerden kunnen aanschuiven. Tips zijn ook welkom. Meer informatie is te vinden op http://nerdsintheparliament.tumblr.com/.