Het Duitse softwarebedrijf Nero heeft bij het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrustzaak tegen MPEG-LA neergelegd, schrijft OSNews. De producent van videosoftware beschuldigt MPEG-LA, dat honderden patenten bundelt en audio- en videoformaten licenseert, ervan 'onwettige misbruik van zijn monopoliemacht' te maken.

Nero neemt, net als de meeste makers van videosoftware, een licentie van MPEG-LA af voor zijn producten. Oorzaak voor de rechtszaak is volgens de advocaat van MPEG-LA onenigheid over de licentieovereenkomst tussen beide partijen. Nero zou die hebben geschonden.

Nero beweert dat MPEG-LA geen onafhankelijke expert heeft gebruikt om alleen wezenlijke patenten uit te filteren voor opname in zijn patentsyndicaat. Volgens het Duitse bedrijf heeft MPEG-LA het aantal items voor de MPEG-2-licentie inmiddels uitgebreid tot over 800 stuks. Dat terwijl de organisatie aangaf dat daarvan maar 53 hoogstnoodzakelijke voorbeelden van intellectueel eigendom waren. Daardoor handelt MPEG-LA volgens Nero oneerlijk en onredelijk bij het licenseren.

Het bedrijf eist ook schadevergoeding. Nero produceert onder meer populaire software om dvd's te branden.