Het prestigieuze grastoernooi is vanaf 23 juni integraal te zien op Wimbledon2008.nl van Net 5. Alle wedstrijden zijn live te volgen, ongeacht hoeveel er tegelijkertijd worden gespeeld. De kijker ziet in kleine vensters live de verschillende partijen, en kan vervolgens full screen een wedstrijd naar keuze bekijken.

Wederom SilverLight

Net 5 maakt, net als de NOS voor het EK voetbal, gebruik van een Microsoft SilverLight player. "Maar wij verwachten daar géén Kamervragen over", grapt Shura Vermeiren, content manager van SBS interactieve media. "We hopen natuurlijk wel op aantallen zoals bij het EK, alleen zijn er helaas niet veel Nederlandse spelers", aldus Vermeiren tegen Webwereld.

SBS heeft gekozen voor SilverLight omdat het flexibel is, geen buffertijd heeft en bovenal voor de integratiemogelijkheden met andere content. Vermeiren: "We bieden realtime statistieken, achtergrondinformatie, maar ook nieuws en het weer, allemaal ín de player." Vanaf een kwartier na afloop zullen alle wedstrijden ook on demand beschikbaar zijn. De Wimbledon videostreams zijn DRM beveiligd tegen kopiëren.

Cross Media Ventures

In principe kan Net 5 dezelfde hoeveelheid simultane streamkijkers aan als de NOS, simpelweg omdat de zender gebruik maakt van exact hetzelfde systeem, zowel front als backend. Die wordt geleverd door Cross Media Ventures (CMV), die ook betrokken is bij de live streams van de NOS bij het EK en later deze zomer de Olympische Spelen in Peking.

Om grote aantallen live streams aan te kunnen, heeft CMV een overeenkomst gesloten met een aantal grote Nederlandse providers om het videoverkeer direct met hen uit te wisselen, hierdoor wordt een zo hoog mogelijke beschikbaarheid gegarandeerd. Zeldzame, maar heftige storingen zoals gisteren op de AMS-IX hebben daardoor geen impact op het verkeer naar de isp's.

Het is niet gezegd dat SBS/Net 5 structureel voor deze oplossing kiest. Maar in dit geval, met een groot toernooi en nog relatief weinig live streaming ervaring, is de bewezen technologie van CMV een logische keus, verklaart Vermeiren. Is Microsoft zelf hier nog op enige wijze bij betrokken? "Die helpen ons mochten er technische problemen zijn".