Het goedkoopst uit zijn de inwoners van Meppel, waar het kabelbedrijf Rendo voor nog geen vijftig gulden per maand toegang biedt tot het wereldwijde netwerk. Een soortgelijk tarief hanteert de Casema, die eind dit jaar in Delft begint met het aanbieden van het Internet. De Casema vraagt 55 piek voor een maand surfen.

De tarieven van Meppel en Delft steken schril af tegen de bedragen die vanaf eind deze maand in Leeuwarden in rekening worden gebracht door de lokale maatschappij Telekabel. Een maand Internet via de kabel in de Friese hoofdstad kost bijna 90 gulden. Zo'n tarief geldt ook in Purmerend, waar de Amsterdamse kabelaar A2000 begint met een commerciële verspreiding van het Internet via de kabel. In de loop van 1998 wil A2000 ook Zaanstad, Hilversum en Amsterdam toegang bieden tot de elektronische snelweg.

Het duurst uit zijn abonnees van provider MultiWeb: dat hanteert een maandtarief van 95 piek.

In de vergelijking van Net zijn nog niet alle bijkomende kosten opgenomen, zoals het eenmalige aansluitingstarief en de huur of koop van het kabelmodem. Uit de inventarisatie van het tijdschrift blijkt verder dat de meeste kabelmaatschappijen binnen twee tot drie jaar hun netwerk geschikt te maken voor digitaal dataverkeer.

In Groningen loopt sinds deze zomer een proefproject van Castel met vijftig mensen. In Rotterdam is een pilot met vijftig deelnemers succesvol afgesloten door ENECO. De kabelexploitanten hebben lang getwijfeld of ze het netwerk geschikt moeten maken voor Internet-verkeer. "Het vergt onzettend hoge investeringen", zegt woordvoerder Roesink van de VECAI (het overkoepelende orgaan van kabelmaatschappijen), "het kabelnet moet namelijk geschikt worden gemaakt voor tweeweg-verkeer."

De december-editie van Net ligt vanaf vrijdag in de winkel.