Dit blijkt uit een onderzoek van analistenbureau Gartner. In totaal liep de verkoop over het hele jaar gezien op tot 66 miljoen stuks. In het vierde kwartaal steeg de verkoop, ondanks de recessie, met 12,1 procent ten opzichte van 2007 naar meer dan 20 miljoen stuks.

Specifiek in West-Europa bleven de pc-verkopen nog flink stijgen, concludeert Ranjit Atwal van Gartner. "Zowel Centraal- en Oost-Europa als het Midden Oosten en Afrika kampten met sterk slechter wordende economische omstandigheden", aldus de analist. "Mini laptops bleven de groei stimuleren."

Netbooks

Uiteindelijk werden er bijna 2,5 miljoen netbooks verkocht in het laatste kwartaal. Volgens Atwal zijn telefoonmaatschappijen ook steeds meer verantwoordelijk voor deze groei doordat ze naast telefoons ook netbooks en laptops aanbieden in combinatie met mobiel breedbandinternet.

Terwijl de verkoop van pc's over het algemeen groeide, daalde de verkoop op de professionele markt met vijf procent. "Als er geen netbooks waren geweest zou de hele pc-verkoop op de West-Europese markt zijn gedaald", aldus Atwal. Volgens hem voorspelt dat niet veel goed voor 2009 met het oog op de verslechterende economische situatie.

Prijzen blijven dalen

Volgens Gartner hadden vooral pc-makers die de consumentenmarkt bedienen profijt van de groeiende vraag naar netbooks. In het vierde kwartaal stegen de verkopen van Asus en Toshiba het hardst omdat de netbooks ook de verkoop van normale laptops zou stimuleren.

De groei had wel een stevige prijzenoorlog tot gevolg. De gemiddelde prijs van een pc daalde met 15 procent over 2008, een trend die al jaren aan de gang is volgens Gartner.