"Voor set top boxen, Smart TV's, Blu-ray spelers en game consoles hebben we een andere keuze gemaakt en werken met een aanpassing van JavaScript", laat woordvoerder Joris Evers weten aan Webwereld. Hij reageert op vragen over het verlaten van HTML5 voor tv's en op tv aangesloten apparaten. Onder de gisteren onthulde nieuwe interface voor beter tv-gebruik van Netflix schuilt een geheel nieuwe softwareplatform.

Exit HTML5 voor tv's

Dat zelfontwikkelde platform stapt af van HTML5, wat Netflix tot op heden gebruikte om zijn videostreamingdienst aan te bieden op uiteenlopende apparaten en computers. In plaats daarvan kiest het bedrijf er nu voor om tv's, mediaspelers en andere non-computer apparaten te bedienen met native apps.

Dit betekent niet het geheel afstappen van HTML5, benadrukt Evers. Die moderne versie van de universele webtaal is "zeer belangrijk voor Netflix op het web, bijvoorbeeld, en we werken hard aan een nieuwe webspeler in HTML 5". Overigens doet in het nieuwe softwareplatform voor tv's nog wel webtechnologie dienst: JavaScript.

Einde aan ongelijkheid

HTML5 is niet zaligmakend, zo blijkt uit de praktijk. Netflix kiest er bewust voor om de webtechnologie niet over de hele breedte te gebruiken. Waarom? Lees: Het HTML5-dilemma van Netflix.

"De nieuwe TV ervaring gebruikt voornamelijk een aangepaste vorm van JavaScript in plaats van Webkit en HTML5", laat de firma weten. Door deze overstap zijn én lichtere apparaten te bereiken én kan Netflix zijn functionaliteit uniform aanbieden. "Voor het eerst wordt een nieuwe Netflix-versie op tv gelijktijdig geïmplementeerd op meerdere apparaten die Netflix ondersteunen op een tv-scherm", luidde de aankondiging gisterochtend.

Voorheen vielen bepaalde mediaspelers en wat oudere smart-tv's buiten de boot, omdat ze processorkracht en/of geheugen tekort kwamen. Daarnaast moesten andere apparaten het doen met een subset van de Netflix-mogelijkheden. Dat staat echter haaks op de realiteit: "Netflix wordt het meest op tv gekeken via dit soort apparaten".