Netflix toont zich strijdlustig tegenover isp's die willen dat de populaire dienst met extra geld over de brug komt om optimaal van de lijnen gebruik te kunnen maken. Ondertussen zijn ook de twee grote isp's Comcast en Time-Warner met een fusie bezig, waardoor de Amerikaanse provider Comcast nog machtiger wordt. In een brief naar de aandeelhouders stelt Netflix-CEO Reed Hastings dat de fusie de isp nog meer macht geeft om 'arbitraire interconnectietoeslagen' te eisen.

Spanning Netflix en Comcast

Netflix laat daarmee nog eens duidelijk merken dat de in februari gesloten deal met Comcast het bedrijf niet lekker zit. Leidinggevenden van het bedrijf klagen nu dat Netflix onder druk is gezet door de provider om de peeringdeal te sluiten. In de weken voor de deal regende het klachten over haperende Netflix-streams, ongeacht of klanten een duur abonnement hadden voor hoge downstreams.

Comcast reageert direct fel op de brief van Netflix en stelt dat de beschuldigende vinger van Netflix dat isp's via transitdeals, die bepalen hoeveel data een partij via de provider naar klanten mag duwen, gebaseerd is op 'onware claims en argumenten'. "Er is geen bedrijf te vinden die zich meer heeft toegelegd op een open internet", aldus een woordvoerster van de isp tegen de Washington Post. Volgens haar doet Netflix alsof netneutraliteit wordt bevochten, maar gaat het de streamingdienst enkel om verbetering van diens marktpositie door isp's de kosten van streaming te laten dragen.

Weerstand Netflix aangegrepen

Eén Amerikaanse senator, Al Franken, is in ieder geval fel tegen de overname van Time-Warner door Comcast en klaagt onder meer dat de lobby van Comcast in Washington D.C. groot is. Hij grijpt de weerstand van Netflix met beide handen aan om zijn argument dat Comcast te groot en te machtig wordt kracht bij te zetten.