Netflix-baas Reed Hastings gooit in een vlammend betoog de knuppel in het hoenderhok: netneutraliteit is veel meer dan alleen het verbieden van actief blokkeren en afknijpen van diensten. Dat is slappe netneutraliteit, of zoals Europese critici het eerder nepneutraliteit of quasi-netneutraliteit doopten.

Klanten hebben al betaald voor breedband

Wat nodig is om het internet op lange termijn open te houden is sterke netneutraliteit, die ook voorkomt dat access providers (veelal grote telco's of kabelaars) 'arbitraire tol' kunnen heffen bij content- en transitproviders voor doorgifte van data aan abonnees.

Het vaak gebruikte argument dat Netflix bergen data bij de isp's 'dumpt' slaat nergens op, het zijn immers klanten die zowel hun provider als Netflix betalen voor toegang en content consumeren. Sterker nog, Netflix heeft geopperd om deze vermeend problematische verhouding tussen inkomend en uitgaand verkeer recht te trekken met peer-2-peer technologie, maar daar willen de isp's ook niet aan. "Kortom, de richting van het verkeer heeft niks te maken met kosten", concludeert Hastings. Het eisen van betaling om de interconnectie met content- en transitproviders te verbeteren is dan ook een vorm van machtsmisbruik.

Lobby bij FCC

De timing van het betoog is wel opmerkelijk, aangezien Netflix recentelijk juist al door de knieën ging voor Comcast, waarna ongetwijfeld meer vergelijkbare betaalde peeringdeals zullen volgen. Netflix heeft echter geen keuze, het ziet zich genoodzaakt te betalen om de eigen klantervaring te beschermen.

"Als dergelijke druk zelfs werkt tegen Netflix, toch een grote partij (en Microsoft, Facebook en Google, red), stel je de kwetsbare positie van kleine diensten voor, vandaag en in de toekomst", aldus Hastings. Anderszins is de timing logisch, omdat waakhond FCC juist nu feedback vraagt uit de markt voor het een nieuwe poging doet om netneutraliteit te regelen.

Europese nepneutraliteit

Ook in Europa speelt exact hetzelfde debat. Eurocommissaris Neelie Kroes stelt dat in het nieuwe telecomplan netneutraliteit is gegarandeerd. Maar ondertussen kunnen isp's wel aparte tolwegen optuigen voor vaag omschreven 'gespecialiseerde diensten', en kunnen ze dus toch hun 'arbitraire tol' gaan heffen.