Het idee van de Federal Communications Commission (FCC) om van een deel van het internet een betaalde snelweg te maken, landt niet in goede aarde bij Netflix. In een 28 pagina's tellende reactie op de plannen, zoomt het bedrijf in op de praktijken van Verizon en Comcast, die doelbewust de kwaliteit van zijn streams afwaarderen en zijn abonnees als gijzelaars vasthouden.

[ask]Heb je vragen over netneutraliteit, stel ze op IT Q&A.[/ask]

Volgens Netflix doet de FCC er verstandig aan gebruik te maken van zijn 'Title II' bevoegdheid, wat inhoudt dat de ISP's worden aangemerkt als nutsbedrijven die aan iedereen dezelfde dienstverlening moeten bieden. Netflix wordt nu gedwongen Verizon en Comcast te betalen voor de bandbreedte die zijn abonnees bij de ISP's verbruiken.

'Betalen? Deel dan ook maar jullie winst!

"Het wordt niet voor niets het Inter-net genoemd. Het Inter-net bestaat niet voor niets uit allerlei kruispunten tussen verschillende autonome netwerken die allemaal dezelfde protocollen delen. [..] Online applicaties en diensten als Netflix zijn de reden waarom consumenten ├╝berhaupt betalen voor breedbanddiensten. Als ISP's van online applicaties verlangen dat kosten gedeeld worden, moesten ze ook maar eens overwegen om hun winsten te delen", schrijft Netflix in de brief.

De FCC is al enige tijd druk bezig met het formuleren van een nieuwe wettelijke definitie van netneutraliteit. Daar zitten volgens critici allerlei haken en ogen aan die voornamelijk in het voordeel zijn van de internetaanbieders die geld zouden kunnen vragen aan contentaanbieders door snellere doorgifte van de content naar de gebruikers. Ook technologiebedrijven als Google, Facebook en Microsoft protesteren tegen de 'hervorming' die de FCC voorstelt. Netflix deed trouwens al eerder zijn beklag over Comcast.