De nieuwe interface is speciaal ontwikkeld voor Netflix-gebruik op tv's. In plaats van de weergave van rijen filmcovers schakelt de video-streamingdienst over op grotere afbeeldingen, die beter te zien zijn op 'bankafstand'. Het bedrijf zelf noemt de nieuwe look een bioscoopbeleving dat "met name is ontwikkeld voor het grote scherm". Dit is gericht op smart-tv's en op mediaspelers die gekoppeld zijn aan televisietoestellen, zoals gameconsoles, settopboxen en Blu-Ray spelers.

Lichtere tv's en mediaspelers bereiken

"Voor het eerst wordt een nieuwe Netflix-versie op tv gelijktijdig geïmplementeerd op meerdere apparaten die Netflix ondersteunen op een tv-scherm. Netflix wordt het meest op tv gekeken via dit soort apparaten", meldt het bedrijf in zijn persbericht. In deze vernieuwingsslag worden niet alleen relatief oudere smart-tv's nu meegenomen, maar ook lichtere mediaspelers zoals Roku 3-apparaten.

Die systemen misten tot op heden processorkracht om Netflix weer te geven, of om alle functies daarvan aan te bieden, weet techblog Gigaom. Dit betreft bijvoorbeeld de mogelijkheid van individuele profielen voor abonnees op een enkel apparaat. Om lichtere apparaten te bedienen én om gelijkschakeling van functionaliteit te bereiken, stapt Netflix af van HTML5.

Exit 'Webkit light' en HTML5

Het gebruik van die moderne versie van de universele webtaal verplichtte Netflix namelijk om een zelfgemaakte uitgeklede uitvoering van browserengine Webkit mee te nemen in zijn eigen app. Die 'Webkit light' was dan het fundament waar bovenop de eigenlijke Netflix-app draait, wat voor hardware met relatief weinig rekenvermogen of geheugen een extra belasting vormt.

Daar komt nu een einde aan. "Netflix-engineers hebben een nieuw Netflix-softwareplatform gebouwd dat efficiënt wordt uitgevoerd op verschillende apparaten, van settopboxen met laag vermogen en recente modellen van Smart TV's tot Blu-ray spelers en geavanceerde gameconsoles."

Voorheen elk apparaat eigen Netflix-versie

"Voorheen had elk apparaat een eigen Netflix-versie, waardoor het langer duurde om functies op apparaten te implementeren (en sommige functies haalden sommige apparaten helemaal niet)." Webwereld heeft vragen uitgezet bij Netflix of het afstappen van HTML5 over de hele linie geldt en of dit een definitieve beslissing is.

Het Nederlandse pr-bureau van Netflix heeft al wel bevestigd dat er nu een uitzondering is voor de nieuwe interface, en het daaronder zittende softwareplatform. Die uitzondering is er voor Apple TV: die mediaspeler gaat niet mee in de vernieuwing en gelijkschakeling. Volgens techblog AllThingsD geldt dit ook voor Microsofts aankomende gameconsole Xbox One. De reden hiervoor zijn app-regels en -richtlijnen van respectievelijk Apple en Microsoft. Het pr-bureau van Netflix kon dit nog niet bevestigen (of ontkennen).

"Deze nieuwe Netflix tv-ervaring is een samenspel van al het goeds dat Netflix te bieden heeft", introduceert het bedrijf de nieuwe interface: Update:

Verduidelijking toegevoegd over de uitzondering van de Apple TV. Die mediaspeler van Apple staat ook niet genoemd in het persbericht van Netflix.