Alhoewel Netflix vurig en publiek pleit voor strikte netneutraliteit, is de praktijk weerbarstig. De streamingdienst heeft er namelijk geen enkel bezwaar zelf te worden voorgetrokken op concurrenten. Die hypocrisie wordt duidelijk in Australië, waar Netflix nu ook eindelijk uitrolt.

Met een aantal providers heeft het een overeenkomst gesloten. Niet alleen kan Netflix zijn CDN-servers kwijt in het netwerk van de isp's (dat is op zich niet in strijd met de netneutraliteit) maar klanten krijgen een leuk douceurtje. De met Netflix verstookte data - en dat kan al gauw in de tientallen GB's lopen, afhankelijk van de beeldkwaliteit - valt namelijk buiten de bundel en is met andere woorden datavrij, ofwel gratis.

Zerorating schendt netneutraliteit

Dat is geen probleem volgens Netflix, omdat de isp's 'hier zelf voor hebben gekozen', meldt ZDnet. Over deze praktijk van gratis data, zogenaamde zerorating, zijn de meningen verdeeld. Maar is het duidelijk dat dergelijke positieve discriminatie evengoed effect heeft op de positie van concurrenten als negatieve discriminatie, en dat het dus in strijd is met netneutraliteit.

Ten eerste maakt het alternatieven relatief duurder en dus onaantrekkelijk, vergelijkbaar met het afknijpen van concurrerende diensten. Bovendien is het effect dat abonnees die geen Netflix nemen per saldo méér betalen per MB of GB, concludeerde de Nederlandse telecomwaakhond ACM in de zaak tegen Vodafone. Overigens opmerkelijk dat vaste providers in Australië überhaupt databundels hanteren.