Het afschaffen van Silverlight als technologie om Netflix-content te kunnen bekijken, is wat Netflix betreft rond. In de praktijk is het nog niet zo ver. "We wachten nu op de providers", vertelt chief production officer (CPO) Neil Hunt van Netflix aan Webwereld. Hij bedoelt daarmee niet de internetproviders, maar de aanbieders van de software waarmee de streaming webcontent wordt bekeken. De browsermakers.

Chromebook Pixel al klaar voor HTML5-streaming

Op een Chromebook Pixel is nu Netflix al te gebruiken met alleen HTML5, zegt Hunt. De daarvoor benodigde wijzigingen aan webbrowser Chrome zijn al wel doorgevoerd voor Chrome OS draaiend op de dure Google-laptop met hoge resolutie touch-scherm. "Voor Chrome komt dat later dit jaar", aldus de Netflix-topman. Dit betreft de toevoeging van omstreden ondersteuning voor contentbeveiliging (DRM) in de open webstandaard HTML. Google en ook Microsoft zijn hier vóór.

Netflix wacht dus voor zijn overstap naar HTML5 ook op de nieuwste versie van Microsofts webbrowser Internet Explorer. Dat aankomende IE11 zit ingebouwd in Windows 8.1, dat op 18 oktober wereldwijd beschikbaar komt. Die update is gratis voor Windows 8-gebruikers en voortaan standaard voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's en tablets.

Internet Explorer 11 voor Windows 7?

Het is nog niet bekend wanneer IE11 uitkomt voor Windows 7. Vragen van Webwereld hierover zijn nog niet beantwoord door Microsoft. Het in Windows 8 meegekomen Internet Explorer 10 is enkele maanden later pas verschenen voor het veelgebruikte Windows 7. Vervolgens is de automatische update van IE9 naar IE10 op die vorige Windows-versie een maand daarna ingesteld.

Tot slot wacht Netflix ook op Apple, voor updates aan Safari. Die browser draait op Mac OS X en is de enige toegestane browser op iPhones en iPads. Alternatieve browser-apps moeten van Apple onder de motorkap de Safari-engine gebruiken. CPO Hunt van Netflix geeft aan dat er goed wordt samengewerkt met Apple, onder meer aan automatische aanpassing van streaming. Ondersteuning voor 'adaptive streaming' zit al in Safari, vertelt hij aan Webwereld.