De aangekondigde overstap naar de vijfde versie van webtaal HTML gaat niet direct gebeuren. Daarvoor moet HTML5 (HyperText Markup Language) eerst nog middelen krijgen om het afspelen van films en tv-series te beveiligen. Netflix steunt hiervoor nieuw ontwikkelde toevoegingen aan de al veelgebruikte webopmaaktaal. Deze zogeheten HTML5 Premium Video Extensions zijn ingediend bij webstandaardenorganisatie W3C voor goedkeuring en dan opname in de officiële webstandaard.

Google Chrome voorop

"In de loop van afgelopen jaar hebben we samengewerkt met andere industrieleiders aan drie W3C-initiatieven die gepositioneerd zijn om het afspeelprobleem op te lossen van premium videocontent direct in de browser, zonder de noodzaak voor browser plug-ins zoals Silverlight", schrijft Netflix in de blogpost over het verlaten van die Microsoft-technologie.

Een van die meewerkende partijen is Google. Die internetreus implementeert nu support voor de HTML5 Premium Video Extensions in zijn webbrowser Chrome. Daarnaast heeft Netflix die technologie nu net met een eigen player in gebruik genomen op de nieuwste Samsung Chromebook. Die laptop gebruikt Google's Chrome OS, wat een uitgeklede Linux-variant is met daar bovenop alleen de Chrome-browser. Lokale applicaties zijn daarbij niet mogelijk.

De Netflix HTML5-speler op Chrome is nog niet compleet. Doordat de WebCrypto-extensie nog niet is geïmplementeerd in Chrome, gebruikt Netflix een zelfontwikkelde plug-in (op basis van de door Google opgezette Pepper Plugin API) om de beveiliging te verzorgen. "We zullen deze laatste browser plug-in verwijderen zodra WebCrypto direct beschikbaar is in Chrome. Op dat punt kunnen we beginnen met testen van onze nieuwe HTML5-videoplayer op Windows en Mac OS X."

Einde Silverlight 5

Netflix heeft verschillende redenen om af te willen stappen van Silverlight. Deze zijn deels lange termijn en deels korte termijn. Enerzijds is er het feit dat Microsoft de support voor de huidige versie 5 beëindigt in 2021. "We moeten dus een vervanging vinden ergens in de komende acht jaar", bloggen hoofdingenieur Anthony Park en directeur streamingstandaarden Mark Watson van de videostreamer.

Terwijl er de mogelijkheid van een versie 6 bestaat, is die nog niet aangekondigd. Bovendien is Microsoft zelf met diverse van zijn eigen clouddiensten afgestapt van het eigen Silverlight, ook ten gunste van HTML5. Verder weigert Windows 8 (en ook variant RT) Silverlight en andere plug-ins voor de Metro-uitvoering van webbrowser Internet Explorer 10. Het veelgebruikte Flash van Adobe is wel opgenomen in die Microsoft-browser, maar dan als integraal onderdeel en niet als plug-in.

Plug-in nadelen

De aloude methode van browsertoevoegingen staat dan ook onder druk. Netflix ziet "enkele nadelen" voor plug-ins. "Ten eerste moeten klanten de browser plug-in installeren op hun computer voordat ze video kunnen streamen. Voor sommige klanten is Netflix de enige dienst die ze gebruiken waarbij de Silverlight browser plug-in vereist is."

"Ten tweede zien sommigen browser plug-ins als een beveiligings- en privacyrisico, en kiezen zij ervoor die niet te installeren of gebruiken ze tools om die uit te schakelen." Onder meer Microsoft erkent dat plug-ins nadelig of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Fragmentatie en de mobiele markt

"Ten derde ondersteunen niet alle browsers plug-ins", vervolgt Netflix. Het noemt daarbij expliciet Apple's Safari op het iPhone- en iPad-besturingssysteem iOS, naar Internet Explorer in de Metro-modus op Windows 8. Voor iOS heeft Netflix wel een app, maar daarbij moet het verplicht een deel van de omzet afdragen aan app store-eigenaar Apple.

Door deze drie factoren zijn plug-ins steeds minder in staat om een breed bereik aan apparaten en browser te bestrijken, concludeert Netflix. Het bedrijf zegt deze problemen te willen oplossen in de gang naar de volgende generatie van video-afspelen op het web.