Netflix heeft eieren voor zijn geld gekozen en zijn principiële standpunt over open peering laten varen. Omdat bijna alle grote Amerikaanse isp's een front vormen door dit te weigeren, heeft de videodienst geen alternatief.

Normale peeringdeal of afpersing?

Het heeft na maanden onderhandelen op het hoogste niveau een akkoord met de grootste kabelaar Comcast gesloten. De twee peeren nu direct met elkaar, zonder een transitprovider (zoals Cogent of Level 3) ertussen.

Details worden niet bekendgemaakt maar zowel de Wall Street Journal als GigaOm weten dat Netflix betaalt zodat Comcast meer poorten opent in zijn netwerk. Netflix mag overigens geen eigen caching servers (Open Connect) bij Comcast neerzetten, zoals veel andere isp's wel toelaten.

Deze caching middels een CDN (content delivery network) is voor zowel contentaanbieders als isp's de goedkoopste optie om HD-streams bij klanten af te leveren.

Macht en meerdere petten

De deal is omstreden omdat Comcast, maar ook andere isp's als Verizon en AT&T, hun machtspositie als tolpoort naar miljoenen klanten gebruiken om contentaanbieders tot betaling voor datadoorgifte te dwingen. Ze weigerden meer poorten open te zetten waardoor bij miljoenen abonnees Netflix de afgelopen maanden steeds meer hapert. Bovendien hebben isp's meerdere petten op en treden ze ook vaak op als CDN- en transitprovider. Bovendien hebben veel isp's ook eigen video-on-demand diensten die rechtstreeks met Netflix concurreren.

Google, Microsoft en Facebook zwichtten overigens al eerder voor de grote providers en betalen miljoen voor datadoorgifte.

Comcast stelt dat Netflix-verkeer op zijn eigen netwerk verder geen voorrang krijgt. Dat is logisch, want Comcast heeft beloofd zich aan de netneutraliteitsregels van de FCC te houden, ook al zijn die nu door de rechter afgeschoten. De FCC wil snel met nieuwe regels komen, maar de kans dat de peeringmarkt tot transparantie wordt gedwongen is erg klein.