Volgens Som Pal Choudhury zullen kopers van standaard draadloze netwerkapparatuur volgens de 802.11n standaard, teleurgesteld zijn in de snelheid die zij daarmee behalen. Choudhury, product manager voor draadloze netwerkapparatuur bij Netgear, stelt dat vooral het gelijktijdig gebruik van oude en nieuwe draadloze netwerkapparaten hieraan debet is.

De meeste routers en draadloze access-points die aan de nog niet officiële N-standaard voor snel draadloos netwerken voldoen, functioneren in een mixed mode. Daarbij worden zowel oude apparaten die volgens de 802.11g standaard communiceren, als nieuwe apparaten die volgens de snelle 802.11n standaard werken, ondersteund. Om dit mogelijk te maken buffert de router het netwerkverkeer en verstuurt het dan in grotere blokken.

Dual-band tegen vertraging

Dit leidt tot vertraging die vooral bij gebruik in combinatie met multimedia en het over het netwerk streamen van beeld en geluid, merkbaar zal zijn. 'Vooral de cliënts die de oudere 802.11g standaard gebruiken, zullen erg slechte prestaties halen, maar ook die van de 802.11n apparatuur zal achterblijven bij wat er technisch mogelijk is' aldus Choudhury.

Tijdens een persbijeenkomst in Hoofddorp, presenteerde Netgear de oplossing voor het probleem. De nieuwste modellen draadloze netwerkapparatuur van Netgear ondersteunen dual-band techniek waarbij gescheiden antennes gelijktijdig in de 2.4 GHz (802.11g) en 5 GHz (802.11n) band kunnen werken. Dit maakt het mogelijk 802.11g én 802.11n gebruikers van het draadloos netwerk, volledig op maat te bedienen en maximale prestaties te leveren.

Metamateriaal

Om dit mogelijk te maken heeft Netgear als eerste en voorlopig als enige, een licentie genomen op een door de Universiteit van Californië ontwikkelde nieuwe antenna soort. Deze antennes zijn gemaakt van metamateriaal. Anders dan standaard antennes die naarmate ze dichter bij elkaar zijn geplaatst, elkaar meer hinderen en een minder goede dekking bereiken, kunnen antennes gemaakt van metamateriaal onbeperkt dicht bij elkaar worden geplaatst zonder dat dit invloed heeft op kwaliteit en reikwijdte van het signaal.

Antennes gemaakt van metamateriaal zijn volgens Netgear bovendien beter dan elk ander type antenne, geschikt om het eigen signaal te buigen en zo gericht het beste signaal naar de cliënt te sturen. 'Verplaatst die zich dan verplaatst het signaal zich met hem' aldus Choudhury.

Onontgonnen frequenties

Ondanks de dual-band techniek, adviseert Choudbury gebruikers zoveel mogelijk 802.11n-apparatuur in te zetten. 'De vervuiling in de drie kanalen die 802.11g in de 2,4GHz band ter beschikking staan, is enorm. 802.11n biedt in Europa negentien vrije kanalen en vrijheid van verstorende invloeden zoals van magnetrons, Bluetooth-apparatuur en draadloze telefoons, die allemaal diezelfde bandbreedte gebruiken.'

Redenen om net als in Japan ook in Europa het aantal kanalen binnen de 5 GHz frequentie uit te bereiden ziet hij niet. 'Japan is het enige land in de wereld waar 802.11a een succes was. Dit gebruikte al de 5 GHz band. Voor Europa geldt dit niet. Hier is de 5GHz frequentieband nog onontgonnen. Klaar om maximaal gebruikt te worden' aldus Choudhury.

BitTorrent

Behalve de nieuwe RangeMax-routers presenteerde Netgear ook een eerste kleinere variant in de ReadyNAS reeks netwerkschijven. De ReadyNAS Duo is de eerste NAS van het door Netgear overgenomen Infrant met twee schijven. Dit maakt de NAS goedkoper en meer geschikt voor gebruik in het huis.

Om de toegevoegde waarde van de eigen NAS te vergroten heeft Netgear deze uitgebreid met de mogelijkheid foto's via de NAS te delen. Ook biedt Netgear in navolging van de kleinere Aziatische spelers Synology en QNap een geïntegreerde downloadclient. Hiermee kan de NAS zelf torrents downloaden. Netgear is de eerste die daarvoor de officiële BitTorrent-software van BitTorrent in licentie heeft genomen.