Qua specs valt de Open Source Wireless-G Router (WGR614L) niet op. Met 16 MB werkgeheugen, een enkele 240 MHz MIPS32 processorkern, één 10/100 WAN-poort en een vierpoortige 10/100 lanswitch groeit de router niet boven de betere consumentenapparaten uit. Ten opzichte van de andere Broadcom-routers heeft dit stuk hardware een snellere processor en meer geheugen, zodat de applicaties verder kunnen worden uitgebreid.

Waar Netgear op mikt zijn de mogelijkheden om de programmatuur van de appliance naar eigen smaak in te richten. Het bedrijf heeft daartoe een community-website opgezet, myopenrouter.com, waarop het de broncodes van de applicatie en firmware te download aanbiedt, en waar ontwikkelaars hun werk kunnen delen. Firmware als Tomato en (met de nieuwe router) DD-WRT draaien op de apparaten, en kunnen als springplank worden gebruikt voor programmeurs. De open source-lijn van Netgear is een jaar geleden begonnen met de KWGR614, waarbij ook myopenrouter.com werd gelanceerd.

Steeds meer leveranciers kiezen ervoor om hun apparatuur open te gooien voor ontwikkelaars. Recent kwamen bijvoorbeeld Cisco en Extreme Networks met het nieuws dat het ontwikkelaars toe werd gelaten om in de appliances te rommelen, terwijl 3Com hier een jaar geleden mee kwam. Netgear verschilt erin dat dit beperkt blijft tot één specifieke routerfamilie. De WGR614L komt eind juli op de markt voor 52 euro. Bron: Techworld