De snelheden die de Rangemax 240-producten van Netgear halen liggen meer dan tweemaal zo hoog als de nieuwe wifi-standaard 802.11n. Deze standaard is momenteel nog in ontwikkeling en belooft een snelheid van 100 Mbps. Netgear noemde de techniek tijdens de CES 'even snel als een bedraad netwerk'.

Om de hoge snelheden te halen, maakt Netgear gebruik van de Mimo-chipset van Airgo. De techniek van Airgo gebruikt drie antenne's om meerdere signaalpaden te creëren, genaamd multiple input multiple output (mimo). In combinatie met een antennesysteem van Ruckus (voorheen Video54) moet de 240 Mbit per seconde gehaald worden. Linksys maakt in sommige producten gebruik van dezelfde techniek.

In hoeverre de producten van Netgear daadwerkelijk de beloofde snelheid van 240 Mbps, valt nog te bezien. Eerder heeft het bedrijf 700.000 dollar moeten betalen omdat het bedrijf te hoge snelheden claimde voor zijn producten.

De wifi-industrie noemt altijd de theoretische maximale snelheden. Zo belooft de 802.11g-standaard een maximumsnelheid van 54 Mbps, terwijl dit in de praktijk vaak niet meer is dan 20 Mbps. Een bedraad ethernet van 100 Mbps haalt over het algemeen 80 Mbps.

Bron: Techworld