Data moet voorrang krijgen op het internet als de snelheid van het transport ervan van cruciaal belang is voor het functioneren van de ontvangende dienst.

"Er zijn diensten die simpelweg een ander niveau van connectiviteit nodig hebben", zegt Rajeev Suri, de hoogste baas van de restanten van Nokia, die communicatie tussen dokters, ziekenhuizen en patienten als voorbeeld noemt, maar vooral in gaat op het gevaar van netneutraliteit voor de zelfrijdende auto.

Gevaar voor botsingen

Daarbij gaat Suri vooral in op de noodzaak van razendsnelle communicatie in noodsituaties. "Je kan geen botsingen voorkomen als data die de botsing kan voorkomen zich nog een weg baant door het netwerk", citeert Cnet de CEO van Nokia.

Dergelijke data moet in een fractie van een seconde op de juiste plek zijn, vindt hij. Netneutraliteit, waarbij alle data op het netwerk gelijkwaardig behandeld worden, verhindert dat. "Netneutraliteit is wellicht leuk voor de consument op de korte termijn, maar over een langere periode zal het de consument schaden."

Lees ook: Hoe de zelfrijdende auto onze maatschappij verandert