Federal Communications Commission-lid Robert McDowell verlaat de toezichtshouder en doet een boekje open. Hij vertelt Ars Technica dat de telecomwaakhond de mist inging bij het opstellen van regels rond de Amerikaanse netneutraliteit. Met die regelgeving hoopt de FCC kleine bedrijven te beschermen tegen de invloed van grote internetprovideers op de doorgifte van content.

'Regelgeving overbodig'

Amerikanen houden doorgaans niet van regelgeving tenzij het strikt noodzakelijk is. In de optiek van McDowell is de FCC zijn doel voorbijgeschoten toen het regels voor netneutraliteit opstelde. “Ik vind dat het nodeloos ontwrichtend is en een verkeerde inzet van de middelen van FCC", zegt McDowell bij zijn vertrek . “Het valt ook nog te bezien wat de rechterlijke macht ervan vindt."

Volgens het commissielid, één van de in totaal vijf leden, was een open internet nooit in het geding en was regelgeving daarom overbodig. “Voor degenen die denken dat de regels hebben bijgedragen aan een open internet: dat is hetzelfde als een haan die zegt dat hij er voor heeft gezorgd dat de zon opkomt."

Commissie verdeeld

McDowell vertelt dat de meeste beslissingen van de FCC unaniem worden genomen. In zo'n tien procent van de gevallen is dat niet zo. Netneutraliteit is één van de gevallen waarbij de commissie geen unanimiteit kon bereiken.

“Ik ben ervan overtuigd dat er maar weinig doelen belangrijker zijn voor het communicatielandschap dan het behouden van een open en robuust internet", stelde de voorzitter bij de eerste introductie van de plannen in 2009. Zijn visie botste daarmee direct met die van McDowell.

Tweevijfde leegloop

Behalve de Republikein McDowell vertrekt nu ook Democraat en voorzitter Julius Genachowski, die het voorstel voor netneutraliteit deed. Ondanks hun tegenstand, prijst McDowell wel het harde werk van Genachowski. Die voorzitter heeft daarmee bij enkele andere kwesties toch tot een consensus weten te komen.

De FCC-leden worden voor een periode van 5 jaar aangewezen door de Amerikaanse president en de aanstelling wordt bekrachtigd door de Senaat. De termijn van Genachowski verstrijkt dit jaar, maar die van McDowell pas in 2014. Toch maakte hij vorige week bekend er binnen enkele weken mee op te houden.