Het handhaven van de netneutraliteit kost de Amerikaanse internetserviceproviders zeker 15 miljard dollar. Dat bedrag wordt ze opgelegd door de toezichthouder FCC. Die ISP's gaan dat "natuurlijk" verhalen op hun klanten en dat leidt tot een hogere abonnementsgeld tot aan 84 dollar per huishouden.

Althans, dat beweert een Amerikaans onderzoeksinstituut, de Progressive Policy Institute, in de Washington Post. Dat instituut is niet geheel onbevooroordeeld: het is voorstander van een minder strikte netneutraliteit en wil vanzelfsprekend met het onderzoek het pleidooi van president Obama voor verregaande netneutraliteit onderuit halen.

Onderzoek een "zwaar gemankeerde haastklus"

De onderzoekers zeggen dat de FCC de ISP's dezelfde handhaving zal opleggen als de toezichthouder al doet op de telecomaanbieders. Het is bij wet vastgelegd dat elke Amerikaan toegang moet hebben tot telefonie, en het reguleren ervan door de FCC kost de telco's eveneens miljarden. In het geval van de ISP's komt de Progressive Policy Institute tot een jaarlijks bedrag van 15 miljard dollar.

Het onderzoek is al fel bekritiseerd door consumentenorganisaties, die de argumenten van de onderzoekers "absurd" en een "zwaar gemankeerde haastklus" noemen.