Eurocommissaris Neelie Kroes komt op termijn met een voorstel om tot een soort van netneutraliteit in Europa te komen, maar Europarlementariër Marietje Schaake verwacht dat de details de doorslag gaan geven. Tot nu toe heeft Kroes zich terughoudend over netneutraliteit uitgesproken. Er werd ingezet op meer transparantie van de telecombedrijven over wat ze wel en wat ze niet bieden voor het geld dat de consument betaalt. Zo zouden klanten van telecombedrijven zelf hun aanbieder en abonnement kunnen uitkiezen op basis van hun behoefte.

Daarnaast verwachtte Kroes dat de concurrentie tussen de telecomaanbieders zou leiden tot meer diversiteit in aanbod, met voor de consument aantrekkelijker prijzen. “De praktijk wijst anders uit”, zet Marietje Schaake. Zij vindt dat nieuwe initiatieven en start-ups een kans moeten krijgen, dat nu nog zeer moeilijk is. Schaake wijst op de wettelijke borging van netneutraliteit in Nederland, dat het enige land in de EU is dat netneutraliteit zo heeft geregeld.

Gebrek aan regels

“Bij een gebrek aan regels kan het gebeuren dat internetaanbieders toegang tot bepaalde nieuws- of entertainmentsites voortrekken uit financieel belang”, signaleert Schaake. “Als de toegang naar andere, concurrerende, nieuwsbronnen daarmee belemmerd wordt, is dat een probleem voor toegang tot informatie. Dit zou een race naar de bodem betekenen. Het open internet wordt beschermd door netneutraliteit vast te leggen."

Kroes komt met enige tegenzin met een nieuw voorstel voor netneutraliteit naar aanleiding van aanhoudende druk uit het Europarlement. Schaake heeft samen met andere Europarlementariërs vandaag een debat over netneutraliteit, dat door Kroes werd geopend. Het debat is via een livestream te volgen.