Dat maakte de minister dinsdag aan de Kamer bekend. Binnen enkele weken komt het kabinet met een voorstel om netneutraliteit te verankeren in de Telecomwet. Daarmee wordt het providers verboden om diensten als VoIP te blokkeren, af te knijpen of te ‘tariferen’, zoals KPN het noemt.

Verbod op blokkeren en heffen

Betalen voor bandbreedte of per MB is prima, maar het kabinet vindt een heffing op bepaalde diensten zoals Skype of WhatsApp echter te ver gaan, aldus Verhagen. “De consument kan er dan van op aan dat specifieke internetdiensten op de mobiel niet extra door de providers worden belast of geblokkeerd.”

Voorheen stelde Verhagen nog dat het blokkeren en/of tariferen van diensten van andere partijen door de operators acceptabel en logisch is.

Gegarandeerde netneutraliteit

Maar het kabinet is binnen een week gezwicht voor de motie Braakhuizen (GroenLinks), waarin de Kamer harde netneutraliteit eist. De Kamer constateerde vorige week dat KPN van zins is de netneutraliteit te doorbreken door bepaalde diensten zwaarder te gaan belasten of blokkeren en Vodafone dit al doet, met behulp met de controversiële technologie Deep Packet Inspection (DPI). Hiermee worden innovaties op het gebied van nieuwe communicatiemiddelen op internet geblokkeerd, aldus de motie.

Het kabinet gaat nu mee met die redenering. Verhagen zal ook binnen de Europese Unie overleg voeren over vrije toegang tot internet. Nederland is met de voorgenomen wetswijziging één van de eerste landen in de wereld die de vrije toegang tot internet wettelijk garandeert, jubelt EZ. Onder meer Chili heeft netneutraliteit reeds bij wet verplicht.

VVD twijfelt

GroenLinks is blij met de toezeggingen van de minister. De VVD is ook voor netneutraliteit, maar heeft enige reserve. De partij vreest dat straks tarieven van internetten op het mobieltje over de hele linie omhoog gaan, waardoor mensen voor specifieke diensten betalen waar ze zelf geen gebruik van maken, aldus VVD-Kamerlid Afke Schaart in een reactie tegenover ANP.

KPN en Vodafone is om een reactie gevraagd, maar zij konden dinsdagavond nog niet reageren.