De Open Internet Order is nog niet dood, als het aan telecomwaakhond FCC ligt. Deze maand werd de Amerikaanse netneutraliteitsregeling door een rechtbank afgeschoten na een aanklacht van provider Verizon. Maar de rechtbank deed dat op technische gronden en niet omdat de netneutraliteitsregeling van zichzelf verkeerd is.

Technische fout herzien

De crux in de Amerikaanse variant zit 'm erin dat de FCC providers reguleerde als een telco, want de telecomwaakhond heeft zeggenschap daarover. Maar die regels voor 'common carriers' zijn niet zo geformaliseerd dat ISP's daaronder vallen. Netneutraliteit is vervolgens niet als concept afgeschoten, maar wel in zijn uitvoering. De rechtbank stelde namelijk dat de FCC zijn boekje te buiten is gegaan, tenzij er regels zijn om IPS's als 'common carrier' te kunnen bestempelen.

FCC-bestuursvoorzitter Tom Wheeler laat nu doorschemeren dat dit precies het plan is, meldt Re/code. Tijdens een internetconferentie in Washington zei de topman: "Ik interpreteer de uitspraak van de rechtbank als een uitnodiging aan ons en ik ben voornemens deze uitnodiging te accepteren." Opvallend, want de Open Internet Order was al omstreden binnen de FCC zelf voordat de regeling werd ingevoerd.