Er is een comité opgericht dat onderzoek doet naar de rol die onder andere de BlackBerry Messenger heeft gespeeld bij het in stand houden van de onrust in Engeland. Het Britse Lagerhuis heeft Stephen Bates gesproken, directeur van RIM Engeland, het bedrijf achter de BlackBerry.

Terrorisme en massacriminaliteit

Bates heeft tijdens de horing gezegd dat RIM bevelen van de overheid zal opvolgen, in omstandigheden als terrorismedreiging of massacriminaliteit. “Wij proberen te voldoen aan de wet en als de opdracht is om ons mobiele netwerk te sluiten, zullen we samenwerken met de operators om dat te realiseren."

RIM heeft eerder toegezegd samen te werken met politie en politiek, maar wil niet zeggen of ze chatlogs of gebruikersgegevens aan de politie zouden geven.

Niet meewerken

Twitter en Facebook moesten zich ook voor het comité verantwoorden. Zij wilden niet meewerken aan de plannen van het Lagerhuis.

Alexander Macgillivray van Twitter, heeft tegen het comité gezegd dat het een vreselijk idee is om een netwerk af te sluiten. Hij citeerde de politie die heeft gezegd dat controle van sociale newerken in tijden van crisis alleen ten goede wordt gebruikt.

Facebookafgevaardigde Richard Allan heeft aangegeven dat sociale media er toe in staat zijn om in tijden van crisis familie en vrienden te informeren over de veiligheid van geliefde personen.