Afhankelijk van het aantal klanten dat hun rekening vooruit heeft betaald, wordt gekeken hoe het met het vertrouwen is gesteld. Indien er niet genoeg geld wordt opgehaald, trekken de curatoren de stekker eruit.

KPNQwest zou inmiddels genoeg toezeggingen van klanten hebben om het netwerk nog enige tijd draaiende te houden, meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron. Volgens de bron 'liggen alle puzzelstukjes nu op hun plaats' en hebben de klanten genoeg toegezegd om het netwerk tot eind juni in de lucht te houden.

De grootste rekening die KPNQwest nog moet innen is een rekening van 23 miljoen euro bij KPN. Eerder al heeft het noodlijdende bedrijf aan KPN gevraagd deze rekening te voldoen, omdat ook hiermee het netwerk weer enige tijd in de lucht kan blijven. Volgens de anonieme bron heeft KPN toegezegd een gedeelte van dit bedrag te zullen betalen indien ook andere klanten over de brug komen.

De Socialistische Partij (SP) liet vrijdag al weten het voortbestaan van het netwerk niet af te willen laten hangen van de welwillendheid van KPNQwests klanten. De politieke partij heeft daarom een brandbrief naar minister Jorritsma van Economische Zaken gestuurd met het verzoek of de staat zich garant wil stellen voor KPNQwests verplichtingen.

SP-kamerlid Arda Gerkens wil hiermee voorkomen dat vandaag het netwerk van KPNQwest kan plat gaan, wat grote gevolgen zou hebben voor het internetverkeer in Europa.