De technologie die IBM daarvoor heeft ontwikkeld gaat getooid met de pretentieuze naam het Immune System for Cyberspace. De eerste proefprojecten gaan nog dit jaar van start. ISC komt in het nieuwe jaar voor bedrijfsnetwerken op de markt.

Bij de aanpak die Big Blue voor ogen staat worden verschillende virusvangers op iedere machine binnen een netwerk geïnstalleerd en via een zogeheten neuraal systeem (dat functioneert als de zenuwen in het menselijk lichaam) met elkaar verbonden. Zodra de software een verdacht bestand in de smiezen krijgt dat vreemde toeren uithaalt, neemt het een monster van het bestand en stuurt dat via het Internet naar het IBM Watson Research Center in Hawthorne (USA).

Een speciaal computerlab onderzoekt het virus, bereidt een geneesmiddel en stuurt dat via het Internet naar alle aangesloten computers. Er komt geen mens meer aan te pas.

Aan het Immune System for Cyberspace is door het Watson Research Center zeven jaar getimmerd en geschaafd. Het onderzoekscentrum stond ook aan de wieg van FORTRAN (een van de eerste programmeertalen), Dynamic RAM (geheugenchips) en de RISC-processor.

Met de huidige programma's voor de bestrijding van virussen kan het soms een week duren voordat er een geneesmiddel is gevonden voor nieuwe kwelgeesten. Gebruikers moeten er eerst achterkomen of ze door een nieuw, onbekend virus zijn getroffen. Daarna wordt ook de nodige expertise gevraagd om besmette bestanden te achterhalen en het virus daarin te isoleren. Dat moet dan op floppy of via het Internet naar één van de vele laboratoria die virussen onderzoeken.

IBM belooft opsporing en genezing binnen enkele minuten. In principe kunnen daarna alle klanten binnen luttele uren op de hoogte worden gebracht van een nieuw virus.

Het ISC is ook in staat om virussen in documenten te isoleren, zonder dat het originele bestand daarbij wordt verminkt. Het zou dus ook een goede oplossing kunnen zijn voor de behandeling van macro-virussen die steeds meer de kop opsteken in Microsoft Word en Excel, aldus IBM.

Het Watson Research Center heeft de laatste hand gelegd aan een Immune System voor Cyberspace dat draait onder Windows 95 en NT: versies voor OS/2, DOS en Novell NetWare zijn in de maak.