Netneutraliteit is complexe materie: internet is immers opgebouwd uit peeringsdeals tussen netwerken. ISP's stellen zelfs dat je netneutraliteit moet over laten aan netwerkbeheerders (lees: providers zelf). De vrees is dat zonder regels kleine contentpartijen geen kans meer maken, omdat ze niet zullen kunnen groeien. Gevestigde diensten zullen het dan altijd winnen van nieuwkomers.

Netwerkexpertise in huis

De FCC start, nadat eerdere regels door de rechter werden verworpen omdat de FCC niet de juiste macht had, nu een nieuwe poging om netneutraliteit in regels vast te leggen die de groei van nieuwkomers stimuleren, economische groei niet frustreren én peering en daarmee netwerkgroei mogelijk maken. Een behoorlijke kluif dus.

Dat vereist de inspraak van alle partijen - de FCC is bezig met een hoop overlegrondes - en de expertise van iemand die netneutraliteit niet als een zwart-wit-issue ziet. En dat heeft de FCC met professor John Scott in huis gehaald. Sterker nog, Scott heeft bij een van de vorige commentaarrondes van de FCC zijn licht laten schijnen over het issue.

Evenredige netwerktoegang

Scott stelt een aanpak voor waarbij diensten zonder gediscrimineerd te worden evenredige toegang krijgen tot netwerken - en exclusieve deals tussen contentpartijen en netwerkbeheerders van de baan zijn - maar waarbij providers wel netwerktoegang kunnen beheren om kwaliteit te kunnen leveren.

Dat klinkt paradoxaal, maar dat hoeft het niet te zijn, stelt de professor. De aanpak wordt in grote lijnen uitgewerkt in deze paper (PDF). De crux is daarbij het gebruik van een open interface, zodat alle partijen het speelveld kunnen bepalen en kunnen zien welke (mate van) toegang eerlijk is.