Beheerder Terry Childs is door de jury schuldig bevonden aan ‘denial of service’, wat een strafbaar feit is in de staat Californië. Op 14 juni wordt de strafmaat bepaald. Childs hangt maximaal vijf jaar celstraf boven het hoofd, maar het is ook mogelijk dat hij onmiddellijk vrij wordt gelaten omdat hij al twee jaar in de gevangenis zit.

Netwerk gegijzeld

Terry Childs weigerde om de wachtwoorden van het glasvezelnetwerk over te dragen. Het netwerk van San Francisco is nooit plat gegaan, maar is wel 12 dagen onbeheerd geweest.

Het was daarbij vrijwel onmogelijk om de controle over het netwerk terug te krijgen zonder medewerking van Childs. Die had namelijk niet alleen het netwerk op slot gezet, maar ook de configuratie ervan in het geheugen opgeslagen, in plaats van op de harde schijf. Een reset had het netwerk dus wel platgelegd.

De verdediging argumenteert dat de beheerder gewoon zijn werk deed, maar daar is de jury dus niet in meegegaan. Wel hadden de juryleden sympathie voor Childs. Een jurylid dat zelf netwerkbeheerder is, zei dat de gemeente ook aan allerlei dingen schuldig zou zijn bevonden als die terecht had gestaan. San Francisco ontbeerde namelijk wat de ict betreft goed management en goede richtlijnen. Indien de stad die wel had gehad, was het nooit zover gekomen, aldus jurylid Jason Chilton.

Beveiliging versus baan

Maar de gemeente zelf stond niet terecht. Volgens de officier van Justitie ging het Childs meer om het veilig stellen van zijn baan dan om de beveiliging van het netwerk. Volgens hem wilde de beheerder zich onmisbaar maken. De advocaten van Childs verklaarden dat ze in beroep zouden gaan tegen de uitspraak. Bovendien had de stad de problemen ook op kunnen lossen zonder Childs direct in staat van beschuldiging te stellen, stelt de advocaat van de netwerkbeheerder.

Bron: Techworld.nl.