Opnieuw kampt het ov-chipkaartsysteem met een storing. Door de problemen is het voor reizigers onmogelijk eerder bestelde producten op een kaart te laden. Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de kaart, wijst naar netwerkleverancier ASP4All. “Die hebben vannacht een update uitgevoerd die nu voor problemen zorgt", laat woordvoerster Inge Krämer van TLS aan Webwereld weten.

Aanleiding van de storing zijn onderhoudswerkzaamheden aan het netwerk. Het is op dit moment onmogelijk diensten via de website te bestellen en bestelde producten kunnen niet op de kaart worden geladen. “Er zijn geen gevolgen voor het gewone reizen, in- en uitchecken is gewoon mogelijk", benadrukt Krämer. “Ook het opladen van saldo door te pinnen bij een automaat is gewoon mogelijk."

Update terugdraaien

Volgens de woordvoerster van Trans Link Systems moeten de problemen tussen 14:00 en 14:30 zijn opgelost. “Ze gaan die update nu terugdraaien en dan moeten de problemen zijn opgelost. Wij kunnen hier niets aan doen, dit probleem ligt bij de netwerkleverancier."

ASP4All, de netwerkleverancier van Trans Link, laat aan Webwereld weten dat het probleem inderdaad bij hen ligt. "Wij hebben vannacht onderhoud uitgevoerd in ons datacentrum en daarbij is een softwarbug ontstaan", laat Martin Maas, woordvoerder van het bedrijf weten. "We zijn nu sinds 11 uur bezig die update terug te draaien en we verwachten dat de systemen binnen een halfuurtje weer draaien." Maas legt uit dat ASP4All de hardware levert waarop systemen van TLS draaien.

Geen relatie met storing in januari

Volgens Trans Link Systems heeft deze storing geen relatie met de problemen die er begin januari waren. Op 2 en 9 januari was het ook al onmogelijk bestellingen op te halen en saldo te laden. “Er is absoluut geen relatie met die storing, dat probleem zat toen in ons eigen systeem", zegt de woordvoerster.

Update 14:25 uur: TLS laat weten dat de storing is verholpen. "ASP4All heeft aanpassingen gedaan in hun systemen waardoor al onze systemen weer operationeel zijn", laat Krämer weten aan Webwereld.