Met datacenters vol goedkope computers neemt ook kunstmatige intelligentie een hoge vlucht. De benodigde wiskunde voor zelflerende neurale netwerken bestaat al tientallen jaren, maar de computerkracht en architectuur ontbraken tot voor kort. Nu storten partijen als IBM, Google en Microsoft zich vol op dit fenomeen.

Losjes gebaseerd op de werking van het menselijk brein, zien we nu steeds meer zelfdenkende netwerken in IT: Neurale netwerken komen eindelijk op

Asynchroon en schaalbaar

Recent meldde Google dat zijn 11 lagen diepe neurale netwerk bijzonder goed is geworden in plaatjes herkennen, kinderlijk simpel voor ons, notoir lastig voor computers. Microsoft doet er een schepje bovenop en maakt de processen volledig asynchroon met project Adam. Hierdoor ontstaat een veel effici├źnter systeem, zo'n 50 keer sneller dan dat van Google, en twee keer zo nauwkeurig in het herkennen van afbeeldingen, schrijven onderzoeker van Microsoft.

Bovendien is daar slechts een fractie van het aantal computers voor nodig en is het optimaal schaalbaar, in tegenstelling tot de huidige opzet van Google's neurale netwerk, genaamd DistBelief. Voor de fijnproever: project Adam is feitelijk een parallelle implementatie van ' stochastic gradient descent', vertelt Microsoft-onderzoeker Trishul Chilimbi aan The Register. Binnenkort zal ook Microsoft het onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift publiceren.