Het onderzoek moet uitwijzen of Intel zijn dominante positie heeft gebruikt om concurrent AMD uit de markt te drukken.

De dagvaarding dwingt de chipfabrikant documenten over te dragen die mogelijk als bewijs kunnen dienen in een rechtszaak. De staat wil weten of Intel pc-fabrikanten strafte wanneer deze processors van concurrenten toepasten, of Intel partners op ontoelaatbare wijze beloonde voor een exclusieve relatie en of het op illegale wijze concurrentie de toegang tot distributiekanalen heeft ontzegd.

"Het beschermen van de vrije en open concurrentie in de markt voor microprocessors is kritiek voor de staat New York, de Verenigde Staten en de wereld," zei openbaar aanklager Andrew Cuomo. "Bedrijven en consumenten moeten de mogelijkheid hebben om het beste product tegen de beste prijs te kiezen. Alleen eerlijke concurrentie kan dat garanderen."

Onschuldig

Een woordvoerder van Intel bevestigde dat het de dagvaarding heeft ontvangen. De firma zal het bevel opvolgen, zei woordvoerder Chuck Mulloy. "We geloven dat onze handelswijzen legaal zijn, en we geloven dat er eerlijke concurrentie plaatsvindt op de processor markt."

Andere aanklachten

Het is voor het eerst dat een Amerikaanse overheid Intel onderzoek voor mogelijke anti-trust overtredingen, maar in andere delen van de wereld ligt de firma al veel langer onder vuur.

Intel is in 2005 in Japan veroordeeld voor het overtreden van de lokale antimonopolieregels. In datzelfde jaar won AMD in Japan ook een rechtszaak tegen zijn grotere rivaal. Vorig jaar hebben zowel Zuid Korea als de Europese Commissie officiële aanklachten tegen de chipmaker ingediend.

AMD heeft in 2005 een rechtszaak aangespannen tegen Intel vanwege het vermeend misbruik van Intels dominante marktpositie. Deze zal in 2009 voor een rechter komen.