Voor 49,95 dollar per jaar kunnen internetters alle artikelen vanaf 1980 van de toonaangevende Amerikaanse krant lezen. Op termijn moeten lezers toegang krijgen tot het volledige archief, tot 1851.

Ook de columns van onder meer David Brooks, Paul Krugman en Maureen Dowd verdwijnen achter slot en grendel. Abonnees van de papieren krant hoeven niet te betalen om toegang te krijgen tot de nieuwe betaaldienst, TimesSelect geheten.

De meeste nieuwsartikelen blijven gewoon gratis toegankelijk. Dat geldt ook voor een deel van de columns.

The New York Times hanteert al langer een registratiesysteem: mensen die artikelen op de site willen lezen, moeten zich eerst registreren. Wie artikelen wil lezen die meer dan een week geleden op de site zijn verschenen, moet bovendien nu al betalen.

Advertenties blijven de belangrijkste inkomstenbron voor The New York Times. "Het doel is om met de betaalde abonnementen een robuuste tweede inkomstenbron voor de website aan te boren", zo verklaart Martin Nisenholtz van The New York Times tegenover The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal vraagt zelf al jaren abonnementsgeld voor toegang tot zijn site (79 dollar voor een jaarabonnement). De enige artikelen die de zakenkrant sinds het begin gratis weggeeft, zijn – opmerkelijk genoeg – de vaak uitgesproken conservatieve stukken die op de opiniepagina van de krant verschijnen.