De Amerikaanse krant heeft besloten om te stoppen met het vragen van geld voor de toegang tot bepaalde delen van de site, zo heeft de krant maandag zelf aangekondigd.

Volgens de krant groeit het besef in de industrie dat de opbrengsten van betaalde content niet opwegen tegen de potentiële advertentie-inkomsten die een gratis site kan ontvangen dankzij gestegen bezoekersaantallen.

De betaalde toegang leverde de krant jaarlijks ongeveer 10 miljoen dollar omzet op. In totaal hadden 787.400 mensen toegang tot de betaalde content op internet. Onder hen waren ook 471.200 mensen die de online toegang gratis kregen bij hun papieren krantenabonnement.

Van de rest van de gebruikers waren ruim 89.000 studenten die op hun campus gratis toegang hadden. Uiteindelijk zijn er dus 227.200 abonnees die 7,95 dollar per maand betaalden om de afgeschermde artikelen te kunnen lezen.

De New York Times voerde de betaalde toegang ongeveer twee jaar geleden in. Nu zijn alle archieven tot 1987 gratis online toegankelijk. Alleen voor oudere edities van de krant (tussen 1923 en 1986) vraagt de krant nog een vergoeding. Abonnees van de papieren krant krijgen online toegang tot alle edities, aldus de krant.