De patenttrol Helferich Patent Licensing (HPL) dreigt de New York Times voor de rechter te slepen omdat het mediabedrijf weigert royalty's te betalen. HPL heeft een patentportfolio met daarin verschillende octrooien die betrekking hebben op het versturen van tekst en multimediale content naar mobiele apparaten. Het gaat hierbij onder meer op een patent op een hyperlink in een sms-bericht, meldt persbureau AP.

HPL zou al tientallen bedrijven tot een licentie van 750.000 dollar hebben gedwongen, waaronder Apple, McDonald's, Walt Disney en BestBuy. Maar de New York Times neemt nu het voortouw om met een aantal andere bedrijven de trol de deur te wijzen.

Trollen groot en klein

Patenttrollen zijn er in alle soorten en maten, van een relatief kleintje zoals HPL tot gigantische trollen die duizenden octrooien hebben vergaard, zoals MOSAID en Intellectual Ventures. Een patenttrol heeft alleen octrooien, maar brengt zelf geen producten op de markt. Daardoor zijn ze een plaag voor veel bedrijven, omdat het niet mogelijk is om terug te slaan met een eigen patentzaak tegen de trol.