Internetinvesteerder Newconomy verkoopt 24 procent van de aandelen in Net Effect terug aan de andere aandeelhouder: CEO Peter Maronier. Het rendement in de investering bedraagt volgens Newconomy 125 procent.

Na afronding van de verkoop behoudt Newconomy een belang van 25 procent in de webbouwer. Welk bedrag Newconomy van Maronier krijgt is uit 'privacyoverwegingen' niet bekendgemaakt.

Eerder deze week schreef Het Financieele Dagblad dat Newconomy het slechts negen maanden kan uithouden zonder bestaande deelnemingen te verkopen. Newconomy zou maandelijks 2 miljoen euro 'verbranden'.

De problemen van Newconomy worden veroorzaakt door de malaise op de aandelenmarkten. Met name de tech-fondsen hebben onder het slechte beursklimaat te lijden. Dat maakt het voor Newconomy onaantrekkelijk om deelnemingen in internetbedrijven van de hand te doen. Het rendement van Net Effect was blijkbaar groot genoeg om daarvoor een uitzondering te maken.

Het aandeel Newconomy zelf heeft ook last van het verslechterde beursklimaat. Sinds de introductie op 20 maart dit jaar daalde de koers van 10,50 euro naar beneden de 4 euro nu. Donderdag sloot Newconomy op 3,65 euro.

In het laatste kwartaal heeft Newconomy maar één investering gedaan. De internetinvesteerder van Maurice de Hond stopte een miljoen euro in Virtual Industries.

Newconomy ziet de toekomst niettemin zonnig tegemoet. Anink: "We hebben het volste vertrouwen in de toekomst. Internet op zichzelf is de afgelopen maanden natuurlijk niks veranderd. Het staat nog steeds hoog op de agenda."

Oscar Appeldoorn, directielid bij Newconomy, verklaarde woensdag tegenover Het Financieele Dagblad dat hij verwacht dat de malaise voor de internetbedrijven uiterlijk tot eind volgend jaar aanhoudt.

Volgens Anink wil Newconomy zich nu richten op de dertig bestaande deelnemingen. "We willen onze relatie met de bestaande partners verdiepen. Geld is daarbij niet van doorslaggevend belang. De bedrijven hebben er ook voordeel bij dat ze in ons netwerk zitten. Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen en elkaar opdrachten geven."