De overige 33,3 procent was in handen van Scaramea. Volgens Tiscali, het vroegere World Online, telt Wish-NokNok 130.000 actieve gebruikers die goed zijn voor gemiddeld 70 miljoen minuten internetverkeer per maand.

Het verkoopbedrag van 2,3 miljoen euro, iets meer dan 5 miljoen gulden, is een fractie van de 100 miljoen gulden die Newconomy in etappes voor Wish heeft betaald. De provider werd vorig jaar samengevoegd met internetbedrijf NokNok van Scaramea. Wish-NokNok behoorde ooit samen met het inmiddels ter ziele gegane Macropolis tot de zogeheten 'powerhouses' van Newconomy, bedrijven die potentieel zouden hebben om tot marktleider uit te groeien.

Newconomy zegt er in een persbericht van overtuigd te zijn dat 'door deze transactie de belangen van de aandeelhouders, de belangen van de Wish-NokNok medewerkers en haar klanten het best gediend zijn'. Tiscali zegt het voltallig personeel van de internetprovider over te nemen.

Volgens Pieter Kuipers van Newconomy was verkoop van de provider mede noodzakelijk omdat aan 'gratis internet' voorlopig nog geen einde lijkt te komen. "Als de markt inmiddels zou zijn overgestapt op betaling voor internettoegang, was het wellicht een ander verhaal geweest. Maar het ziet er vooralsnog niet naar uit dat 'gratis internet' zal stoppen, en Wish-NokNok is te klein om zelf die overgang te bewerkstelligen. Dan moet je kapitaal vinden om die periode te overbruggen, maar daarvoor zijn wij op dit moment niet in de juiste positie."

De verkoop heeft 'in goed overleg met PPN' plaatsgevonden, aldus Kuipers. PPN, Publishing Partners Nederland, is de participatiemaatschappij die de belangen van voormalig Wish-directeur Jakob Pieterman behartigt.

Pieterman heeft een geschil met de internetinvesteerder over de afwikkeling van de verkoop van Wish. PPN liet in juli beslag leggen op een deel van de belangen van Newconomy. Kuipers wilde geen toelichting geven op de opmerking in het persbericht dat met PPN nadere gesprekken worden gevoerd over de 'resultante van deze transactie'.

Pango Systems failliet

Newconomy maakte verder donderdag bekend dat de arrondissementsrechtbank in Amsterdam Pango Systems failliet heeft verklaard. Newconomy had een belang van 22 procent in het bedrijf dat een e-business platform voor online transacties ontwikkelde.

Het belang in Pango Systems was eerder dit jaar door Newconomy al volledig afgewaardeerd. Daarom heeft het faillissement geen invloed op de resultaten over het derde kwartaal van de internetinvesteerder. Newconomy presenteert de definitieve cijfers over het kwartaal op 12 november.