Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. De investeerder in internetbedrijven herwaardeert in haar boekhouding de belangen die het in haar zogeheten partners heeft. Met die ongerealiseerde herwaardering loopt het bedrijf vooruit op een eventuele verkoop van een participatie.

Zo kwam het economisch netwerk, zoals

Newconomy zichzelf graag profileert, uit op de winst van 8,2 miljoen euro. Daarin is een herwaarderingsresultaat van 13,1 miljoen euro opgenomen, naast een post overige resultaten van 0,5 miljoen euro.

Wanneer deze buiten beschouwing worden gelaten, komt Newconomy uit op een operationeel verlies van 5,4 miljoen euro. Over 1999 zijn alleen cijfers over de acht maanden dat Newconomy dat jaar actief is geweest bekendgemaakt. Newconomy leed in 1999 een operationeel verlies van 804 miljoen euro.

Voor geheel 2000 verwacht Newconomy een nettoresultaat (dus inclusief herwaardering) dat fors boven de winst van 1,4 miljoen euro over 1999 zal liggen.

Newconomy behaalde in de eerste helft van 2000 een omzet van 626.000 euro. Die bestond vrijwel volledig uit de omzet die WISH van maart tot en met juni realiseerde. Newconomy breidde eind februari het belang in de gratis internetprovider uit van 7,5 naar 56,5 procent. Vorige week verwierf de investeringsmaatschappij volledige eigendom over WISH.

WISH is een van de drie zogeheten Powerhouse Companies van Newconomy. Dat zijn de bedrijven waarvan de investeringsmaatschappij van Maurice de Hond verwacht dat zij potentie hebben als marktleider. Naast WISH zijn dat op dit moment online winkelcentrum Macropolis, eveneens volledig eigendom van Newconomy, en netapplicatiebouwer NetEffect waarin het bedrijf een belang van 51 procent heeft.

Newconomy ging op 20 april naar de beurs voor 10,50 euro. De totale opbrengst van de beursgang bedroeg 74,9 miljoen euro. Het afgelopen halfjaar heeft Newconomy daarvan (per saldo) 52,0 miljoen euro geïnvesteerd.

Het aandeel Newconomy noteerde dinsdag rond 11.30 uur op 13,15 euro, een verlies van 1,25 euro ten opzichte van het slot van maandag.