FeedDemon, een bekende rss-lezer voor Windows is voortaan gratis te downloaden en gebruiken, evenals NewsGator Go! voor mobiele apparaten en NetNewsWire voor Mac OS X. Gebruikers kunnen bovendien onbeperkt gebruik maken van de synchronisatieservice van Newsgator, waarmee zij rss-feeds tussen verschillende apparaten en platformen kunnen synchroniseren.

De ontwikkeling is onderdeel van een radicale wijziging van het bedrijfsmodel van Newsgator. Hoewel het bedrijf geen exacte gegevens bekend wil maken, verliest het volgens manager productontwikkeling en directielid, Brian Kellner, hierdoor 'een aanzienlijk deel van de totale inkomsten'.

Gegevens verkopen

NewsGator zegt dat verlies te zullen compenseren met de verkoop van geaggregeerde en geanonimiseerde gegevens over het surfgedrag van de gebruikers. De onderneming verkoopt dergelijke gegevens nu al, maar zal dat in de toekomst nog meer gaan doen.

Sinds oktober is NewsGator lid van de Aplm-werkgroep. Deze heeft tot doel de apml-taal verder te ontwikkelen. Apml (Attention Profiling Mark-up Language) is een op xml gebaseerde taal voor het omschrijven en uitwisselen van gegevens over persoonlijke voorkeuren en interesses.

'Klanten van onze Syndication Services gebruiken de geaggregeerde en volledige anonieme gegevens van het surfgedrag van de gebruikers van onze cliëntsoftware als basis om te bepalen welke nieuwsitems op dat moment het meest relevant zijn,' zegt Kellner tegenover Webwereld.

'Door de cliëntsoftware geheel gratis te maken, zullen we de beschikking krijgen over nog meer gegevens en daarmee zowel de gebruikerservaring van onze klanten als ook de waarde van de verzamelde data voor de kopers van die gegevens verbeteren.'.

Volgens Kellner zijn de eerste reacties op de verandering in het bedrijfsmodel positief. 'De cijfers van de eerste uren na onze aankondiging laten een verveelvoudiging van de hoeveelheid gegevens van onze gebruikers zien.'

Outlook 2007

Kellner ontkent dat de beslissing om de tot voorheen commerciële rss-producten gratis weg te geven is ingegeven door een dalend marktaandeel of toenemende concurrentie, bijvoorbeeld van Outlook 2007 dat ook rss ondersteunt. 'De betekenis van stand alone rss-lezers zoals Outlook 2007 is gering. Wij hebben ons al enkele jaren geleden gerealiseerd dat de echte kracht van deze techniek schuilt in de integratie met een intelligente centrale server'.

'Onze positie in deze markt is uniek. We hebben al een groot aantal gebruikers die dankzij de rijke functionaliteit van onze cliëntsoftware, op vele manieren actief zijn met de voor hun relevante informatie, bijvoorbeeld door deze te bewaren, te taggen, door te sturen, of er een waardering aan te koppelen, allemaal binnen onze cliënts. Geen andere partij in de markt beschikt over deze informatie en op deze schaal,' aldus Kellner.