De twee startups zijn aanwezig tijdens de The Next Web-conferentie 2014 in Amsterdam. In onderstaand overzicht korte introducties van deze beginnende doch veelbelovende techstartups.

Be My Eyes

De iPhone-applicatie Be My Eyes wil een mooi doel bereiken. Met behulp van crowdsourcing wil het zoveel mogelijk gebruikers verzamelen die hulp bieden aan blinden en slechtzienden. Dat kan door een live videoverbinding via de iPhone, de smartphone die de meeste blinden gebruiken.

Gebruikers krijgen een notificatie wanneer er om hulp gevraagd wordt. Vervolgens wordt de verbinding opgezet waarbij de betreffende vraag beantwoordt kan worden. Weigeren kan als je op dat moment niet bereikbaar bent, de notificatie gaat automatisch door naar de volgende helper.

Het non-profit initiatief van Simon Støvring en Thelle Kristensen uit Kopenhogen komt naar een idee van de blinde Hans Jørgen Wiberg, vorig jaar nog inspirerend spreker op TEDx. Zij hopen op veel deelnemers aan de bèta.

Extended Mind

Extended Mind (bèta met wachtrij) komt uit Finland en is gebaseerd op de filosofische paper 'The Extended Mind' van Andy Clark en David Chalmers. Deze productiviteitsapp komt uit op Android, iOS en als webapp. Het laat de gebruiker taken zo effectief mogelijk herinneren en notities opslaan in de cloud. De bedoeling van de makers is om de biologische geest zo veel mogelijk te integreren met de technologische, oftewel je smartphone.

Het onderscheid met een Evernote of een Wunderlist? Volgens CEO Lauri Järvilehto komt Extended Mind voor slechts 5 procent overeen met deze populaire software. Door het toevoegen van semantische context, sleutelwoorden en suggesties wil zijn startup de volgende generatie productiviteitsapp worden, slim en veel sneller.