ICT-dienstverlener Capgemini wacht nog op de beslissing van een klein gedeelte van de circa 400 werknemers na gesprekken over loonsverlaging. Verwacht wordt dat er volgende maand meer duidelijk is over deze zogeheten kalibratiegesprekken, waarbij in januari bekend werd dat Capgemini-werknemers ook gevraagd kunnen worden om vrijwillig salaris in te leveren.

Tot die tijd blijft onduidelijk hoeveel werknemers ingaan op het voorstel dat gedaan is onder leiding van CEO Jeroen Versteeg. De ophef onder werknemers en vakbonden was groot begin dit jaar, maar inmiddels wordt duidelijk dat meer bedrijven nadenken over loonoffers.

'Snel veranderende markt'

Volgens Capgemini blijkt uit de eerste resultaten dat er bij 93 tot 95 procent van de 5000 werknemers in Nederland niets is gebeurd. De groep van circa 400 werknemers, ofwel 5 tot 7 procent, heeft een voorstel gehad tot ofwel loonsverhoging of loonsverlaging. Bij de groep die gevraagd wordt om in te leveren gaat het om 10 tot 20 procent van het loon. Het bedrijf spreekt van een benchmark, die bij een snel veranderende markt nodig is voor de continuïteit van de eigen werkgelegenheid.

"Wij respecteren de bedenktijd van het kleine gedeelte dat nog in gesprek is. Het is een uitgebreid proces, waarbij gekeken moet worden naar compensatie, het netto- en brutosalaris en het financieel advies dat werknemers vanuit Capgemini wordt aangeboden om wel of niet in te gaan op het voorstel”, meldt Capgemini-woordvoerder Alexander Kühn, die nog geen beeld kan geven van de uitkomst van de gesprekken. Het bedrijf wil als alles is afgerond eerst de eigen werknemers informeren.

'Alleen maar onrust'

Volgens voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie, betrokken bij bewuste groep Capgemini-werknemers, is echter nog niemand ingegaan op het voorstel tot loonsverlaging. “Er is naar mijn weten nog niemand ingegaan op het voorstel, waarvan collega’s elkaar ook geadviseerd hebben om er niet op in te gaan. CEO Jeroen Versteeg heeft aangegeven dat de populatie beweegt, maar het effect op de loonsom is 0. De kosten zijn niet gedaald.”

Met het bewegen van de populatie bedoelde Versteeg onlangs in een interview met het Financieele Dagblad dat meer werknemers zijn gaan werken aan hun marktwaarde en opleidingen zijn gaan volgen. Maar volgens Castelein heeft het voorstel alleen maar geleid tot onrust onder de Capgemini-werknemers. “Hen is de stuipen op het lijf gejaagd. De consequenties zijn nu dat hijzelf minder draagvlak heeft onder zijn werknemers en dat hij voor veel onrust heeft gezorgd.

Nederlandse werknemers te duur?

Toch denken meer bedrijven na over loonoffers. Voorzitter Michiel Jaski van advies- en ingenieursbureau Grontmij blaast de discussie nieuw leven in door in De Telegraaf te stellen dat hoge kosten voor arbeid momenteel aan Nederland kleven. Volgens Jaski zijn Nederlandse werknemers te duur.

Ondertussen blijkt uit de jaarcijfers dat het met Capgemini beter gaat. Vorig jaar zomer werden er 200 werknemers ontslagen maar de terugval in omzet is gestabiliseerd en de winstgevendheid is behoorlijk toegenomen, van 5,2 procent in het eerste half jaar van 2012 naar 8,2 procent in dezelfde periode dit jaar.

Kalibratie gaat door

Kühn : “Dit betekent echter niet dat de relatie tussen marktwaarde en beloning niet meer belangrijk is. Daarbij horen ook uitgebreide gesprekken met onze medewerkers over alle aspecten van zijn of haar ontwikkeling. Het proces van kalibratie bestaat al vele jaren binnen Capgemini en dat zal ook zo blijven, inclusief de eerder dit jaar geïntroduceerde uitbreiding met het marktwaardeperspectief, waarbij ook wordt gekeken naar beloning en marktwaarde van een medewerker in vergelijking met vakgenoten buiten Capgemini.”