Geen enkele bedrijf blijkt interesse te hebben om America Online (AOL) over te nemen. Mediabedrijf Time Warner wil al jaren de noodlijdende internettak kwijt. In 2005 werd Yahoo genoemd als de nieuwste geïnteresseerde in AOL, nadat er eerder al geruchten waren dat softwarebedrijf Microsoft en telecomfirma Comcast de het bedrijf van Time Warner wilden kopen.

Geen interesse

Begin mei dit jaar werd al bekend dat AOL in de etalage staat. Eigenaar Time Warner hield toch nog wel een slag om de arm met de mededeling dat er nog geen definitieve beslissing was genomen. Dat is nu dus wel gebeurd. Een interne memo van ceo Jeff Bewkes over de afstoot is uitgelekt nadat de beslissing officieel is bekendgemaakt.

Alleen heeft het Amerikaanse mediaconcern geen geïnteresseerde partij weten te vinden voor zijn kwakkelende internettak. Zowel Google als Yahoo en Microsoft, noch enig ander bedrijf blijken interesse te hebben. Google is met voorsprong de grootste en er is de nummers twee (Yahoo) en drie (Microsoft) veel aan gelegen om enige terreinwinst te boeken.

Google heeft nog wel een belang van 5 procent in AOL.Time Warner koopt dat nu uit vóór de verzelfstandiging en beursgang van de internetdochter. Marktleider Google heeft die5 procent in 2005 gekocht voor 1 miljard dollar. De totale waarde van AOL kwam daarmee neer op 20 miljard.

Miljarden verdampt

AOL heeft Time Warner sinds het samengaan in 2000 vele miljarden dollars gekost. De beurswaarde was bij het samengaan een zwaar overschatte 350 miljard dollar. De gezamenlijke omzet bedroeg toen 'slechts' 30 miljard dollar.

Het uiteenspatten van de internetzeepbel heeft het gecombineerde bedrijf AOL Time Warner miljarden aan omzet en beurswaarde gekost. De huidige economische malaise - en daarmee gepaard gaande dalende adverentie-inkomsten - geven AOL nieuwe klappen.