Dat Coins for Care met de internetstemming zou stoppen, hing al langer in de lucht. Eerder werd al bekend dat de organisatie dit stemsysteem door Ernst & Young tegen het licht zou laten houden.

In plaats van de internetstemming komt er een – door het NIPO uitgevoerde - onafhankelijke opiniepeiling onder het Nederlandse publiek, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. Deze peiling moet duidelijk maken bij welke goede doelen de opbrengsten van het met de winkelactie ingezamelde buitenlandse muntgeld en papiergeld terecht komen.

Stichting Coins for Care heeft in overleg met Stichting Nationale Eurocollecte de wijziging aangebracht na de kritiek die werd geuit op het 'mogelijk manipuleren van de stemmodule op internet, ondanks de aangebrachte beveiligingsmaatregelen'.

Vanaf het begin kon het publiek meebeslissen over de verdeling van de opbrengsten van de inzamelactie in ruim 4000 winkels en bij bedrijven. Wie de tussenstand op internet bekeek, zag dat vooral streng-christelijke instellingen als de vereniging Bescherming Ongeboren Kind de top 10 domineerden.

Het zou voor de fanatieke achterban van dergelijke organisaties betrekkelijk simpel zijn om de stemmingen te manipuleren door per persoon meerdere keren een stem uit te brengen.

In twee maanden haalde Coins for Care een miljoen gulden op. De organisatie hoopt uiteindelijk maar liefst 55 miljoen op te halen. December zou een topmaand moeten worden wat betreft het aantal ingezamelde muntjes. Of het ongeboren kind hiervan evenveel kan meegenieten als zich eerder nog liet aanzien, is vooralsnog de vraag.