1. Over muziek, de iPod, het illegaal downloaden van muziek, het legaal downloaden van muziek: niet meer over schrijven. Geen eDonkey, niet over Exeem, opvolger van Suprnova. Daar krijg ik exceem van en de lezer vast ook.

2. Microsoft. Ook niet meer – nooit meer – over schrijven. Bill Gates, geen woord meer aan vuil maken. Al is Gates misschien de baarlijke duivel – ik heb het opgezocht op Google, daar staat het, dus het klopt –, waarom zou ik nog aandacht aan hem besteden? Gates is tóch niet meer de baas van Microsoft, dat is Steve Ballmer. Gates is alleen nog maar chief technology officer! So what? Heeft Microsoft technologies ooit wel eens iets goeds, iets nieuws bedacht? Zelf bedacht dan, bedoel ik...

Ho. Nee! Fout! Niet meer over Microsoft zeiken. Het is moeilijk, maar ja, voornemen is voornemen.

3. Orkut en aanverwante zaken? Hoort iemand nog wel eens wat over Orkut? Niet meer over de waan van de dag schrijven. Verboden. Tegen de regels.

4. Onderzoeksrapporten. Daar heb ik echt helemaal genoeg van. Dan worden er weer twintig, tweehonderd of tweeduizend mensen ondervraagd over een zogenaamd belangrijk onderwerp en de conclusies geëxtrapoleerd naar 120 miljoen mensen. Altijd door dezelfde onderzoekinstituten: Gartner, de Yankee Group, Pew Internet & American Life Project enzovoort. Heel makkelijk om als columnist met die stomme onderzoeken te scoren. Niet meer doen.

5. Niet meer schrijven over de problemen die mijn kids hebben met hun pc's en playgamecubestations.

6. Ik zal bij schelden niet meer gebruikmaken van het alfabet. Dus niet meer met God en verdomme. Daar schrikken de mensen van. Ik doe het met #$!$#@! en &^%%[email protected]#$! Even oefenen. Bill Gates is een $#!$#@#[email protected]#^% en een $#@!!!$#$##$# en ik hoop dat hij $#%#[email protected]#@$! en #$!#$#@$. Zo, dat lucht op.

#@$#&*^$!!! Heb ik wéér zitten schelden op Gates. Sorry. Het is pas 3 januari, ik moet nog even wennen aan mijn goede voornemens. Wacht. $#@!!#[email protected]! Steve Ballmer! Stomme @#$!!#*#@, wat zat je te zeuren over de iPod laatst en diefstal van muziek, jij !*[email protected]#@!

Ho, wacht even. Twee fouten tegelijk. Ik wil niet meer zeuren over Microsoft, ik wil niet meer schrijven over de iPod. Raaaah! Het is moeilijk. Ik moet sterk zijn, maar het is zo'n lekker onderwerp.

Maar wat dan? Waar moet ik dan in $&#snaam nog over schrijven? De lezers van WebWereld houden van seks en geweld. Onthoofdingen, de borsten van Georgina. De borsten van Georgina boeien me niet. Die onthoofdingen wil ik niet zien. Hoe moet ik de lezers van WebWereld blijven boeien? Mijn column met gevloek en getier scoorde wel hoog. Mmm... Goede voornemens? Ammehoellah. Dat is zelfbroodroof. Dat is dief van mijn eigen portemonnee.

Dus... ik blijf me gewoon ergeren aan Microsoft. Zoals aan die advertentie die op dit moment regelmatig op WebWereld staat. Ik lees: 'Overstappen op Linux kan zelfs 3-4 keer meer kosten dan een Windows Upgrade. Lees het volledige rapport van de Yankee Group!' Oké. 3-4 = -1, maar dat zullen ze wel niet bedoelen. Ik lees het volledige rapport van de Yankee Group. Een typisch geval van FUD: Fear, Uncertainty en Doubt. Het rapport – en dus Microsoft – probeert bedrijven angst aan te jagen door twijfel te zaaien dat ze misschien – omdat Linux open-source is – niet beschermd zijn tegen octrooiprocessen als iets in de code van Linux eventueel 'gejat' blijkt. Microsoft biedt bedrijven met hun software wél bescherming tegen dergelijke processen... Nou en? Ik heb liever dat Microsoft me garandeert dat hun software werkt en dat ík ze kan suen als dat niet het geval is. Dat lees ik dus nergens in hun voorwaarden!

Microsoft... Ik kan er elke maand wel over bezig blijven... De volgende column toch maar eens over seks, geweld en ict?