Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of Google zijn dominante positie in de brede zoekmarkt nu ook gaat gebruiken om de concurrentie uit te schakelen in verticale zoekmarkten. Een dergelijke verticale zoekmarkt is die van vlieginformatie. Volgens financieel persbureau Bloomberg wordt een beslissing van Justitie binnenkort verwacht. Daarna zal de FTC beslissen of het zelf ook een onderzoek start.

Zowel Justitie als de FTC hebben een eigen afdeling om vervolging in te stellen op basis van de antitrustwetgeving. Mogelijk zullen zij elkaar de leidersrol in een onderzoek naar Google betwisten, meent Bloomberg. Justitie heeft daarin vanwege het onderzoek naar de ITA-overname een voorsprong, maar FTC kan bogen op eerdere ervaringen vanwege zijn onderzoeken naar de overnames van Doubleclick en AdMob door Google.

Zelfde soort zaak als in Europa

De Europese Commissie is al eerder een antitrustonderzoek gestart naar Google’s zoek- en advertentiepraktijken, waarin met name de positie in de verticale markten ter discussie staat. Dit naar aanleiding van klachten van lokale Europese verticale zoekmachineaanbieders, waaronder het door Microsoft gesteunde Ciao. Ook Microsoft zelf heeft vorige week aan klacht ingediend tegen Google.

Google zegt niet verbaasd te zijn door de actie van Microsoft, zo schrijft The Register, omdat het daarmee zijn dochtermaatschappij Ciao ondersteunt. “Wij blijven in gesprek met de Europese Commissie en zijn altijd graag bereid om tegen iedereen uit te leggen hoe onze marktbenadering werkt”, zegt een woordevoerder van Google tegen de Britse ict-nieuwssite.

Google ook in Texas onder vuur

Foundem, een andere verticale zoekmachineaanbieder die geklaagd heeft bij de EC, heeft ook de openbare aanklager in Texas gevraagd naar de zaak te kijken. Die heeft inmiddels informatie opgevraagd bij Google over de zaak. Google wordt hierin beschuldigd van het voortrekken van zijn eigen verticale services zoals Product Search en Google Maps in zijn algemene zoekmachine ten opzichte van verticale zoekmachiens als die van prijsvergelijker Foundem.