De Windows-producent wil voor zowel zijn pc- en tabletbesturingssysteem als zijn smartphoneplatform een nieuw schema volgen voor het ontwikkelen en uitbrengen van die software. Dit zogeheten plan Blue is afgelopen zomer nog uitgelekt als zijnde de ontwikkeling van een zogenaamd 'Windows 8.5'. Technieuwssite The Verge weet nu op basis van anonieme bronnen te melden dat dit inderdaad het plan is én dat er jaarlijks nieuwe Windows-releases moeten komen.

Versnelde upgradecyclus

De eerstvolgende update voor Windows 8 moet al midden 2013 uitkomen, melden de insiders aan The Verge. Het dan verschijnende 'Windows Blue' moet alle gebruikers overhalen tot installatie ervan. Om dat te bewerkstelligen, zal Microsoft de software zeer goedkoop maken of zelfs gratis aanbieden, aldus de anonieme bronnen.

Deze versnelde releasecyclus raakt niet alleen eindgebruikers maar ook developers. Volgens plan Blue wordt de Windows-ontwikkelkit (SDK) waarmee ontwikkelaars applicaties maken ook bijgewerkt voor de nieuwe release. Daarbij wordt de vorige SDK afgewaardeerd en weigert Microsoft apps die alleen zijn ontwikkeld voor het dan 'oude' Windows 8. Bestaande apps blijven wel gewoon draaien op het vernieuwde Windows.

Apple volgen

Microsoft volgt met het versneld uitbrengen van nieuwe releases zijn inmiddels veel grotere concurrent Apple. Dat bedrijf vernieuwt zijn computerbesturingssysteem Mac OS X relatief vaak, met relatief kleinere releases. Voor die nieuwe OS X-versies rekent Apple ook veel minder dan Microsoft voor zijn Windows-releases, waarvan het sinds 2001 er vier stuks (XP, Vista, 7 en nu 8) heeft uitgebracht.

Naar verluidt volgt Microsoft ook het voorbeeld van Apple wat naamsgeving, of nummering, betreft. Terwijl de Romeinse X van Mac OS X op versienummer 10 slaat, voegt Apple daar achter nog de nummering 10.1, 10.2 tot en met het huidige 10.8. 'Windows Blue' zou als naam Windows 8 behouden, mogelijk ook voor de latere releases.