De meeste smartphones ondersteunen al wifi en kunnen automatisch overschakelen op bekende wifi-netwerken. De Wi-Fi Alliance, een branche-organisatie die het gebruik van de wifi-standaard promoot, wil nu dat telefoons ook makkelijker op publieke hotspots kunnen overschakelen, om zo de belasting van 3g-netwerken te beperken.

De organisatie stelt een nieuwe standaard voor waarmee automatisch, en onzichtbaar voor de gebruiker, 3G-data is door te sturen naar een geschikte hotspot, zodra die binnen bereik is. Of automatisch verbinding met een hotspot wordt gemaakt hangt af van de provider, het netwerk en voorkeuren. Verificatie kan plaatsvinden via de simkaart.

Certificatie

In het voorstel is WPA2-beveiliging verplicht en gaat het automatisch inloggen via voorgeprogrammeerde gegevens. Hotspots die het systeem ondersteunen moeten vooraf worden gecertificeerd, zo luidt het plan. Die certificatieklus wil de Wi-Fi Alliance op zich nemen. Dat betekent dat de organisatie aan het eigen voorstel geld kan verdienen, merkt The Register op.

De Wi-Fi Alliance start binnenkort met tests en wil volgend jaar het systeem in gebruiknemen. Onder meer Cisco, Research in Motion en France Telecom-Orange werken mee aan het programma.

Goed voor telco's

Volgens de Wi-Fi Alliance is het systeem erg gunstig voor telecomaanbieders, omdat het de opstopping van zendmasten vanwege zwaar 3G-gebruik tegengaan. T-Mobile Nederland heeft in januari tegen Webwereld gezegd te onderzoeken of soortgelijke manieren van 'offloading' van dataverkeer van het eigen netwerk naar wifi-punten mogelijk is. Het bedrijf zei daarvoor een speciale app in ontwikkeling te hebben.