Dat zegt Gartner in een interview met ZDnet. Aanleiding voor het gesprek was een wereldwijd onderzoek onder ruim 2.000 chief information officers. Daarvan signaleert een groot deel dat in de it-wereld de nadruk steeds minder op systemen en steeds meer op digitale zakelijke initiatieven komt te liggen.

Het gaat in de toekomst niet meer zozeer om het draaien van interne systemen. Bedrijven zullen it-organisaties inzetten om klanten te trekken en nieuwe verdienmodellen te creëren.

Nieuwe leiderstypen

"Wat we zien is een markt die nieuwe mogelijkheden verkent", zegt Gartner-onderzoeker Mark Raskino. Bedrijven zijn op zoek naar nieuwe leiderstypes voor andersoortige problemen, met het aanstellen van chief digital officers en chief data officers als resultaat. Ongeveer 19 procent van de ondervraagde cio's verwacht dat hun bedrijf een chief digital officer aanstelt in 2014, terwijl 17 procent de benoeming van een chief data officer voorziet.

Raskino beschrijft 'chief digital officers' als professionals die zich hoofdzakelijk bezig houden met consumentenproducten. 'Chief data officers' kom je voornamelijk tegen bij bedrijven waar gegevens een belangrijke troef vormen. Bedrijven zetten hen in vanaf het moment dat er zoveel data beschikbaar komt, dat het erg complex is die te controleren en te exploiteren. “Denk aan banken en verzekeraars."

It-managers geslachtofferd

Bij het werven van nieuwe leiderstypes zouden managers in het middenkader geslachtofferd worden. “De mensen die zich de afgelopen jaren afvroegen waarom ze niet als senior manager worden herkend en tot cio worden benoemd, kunnen de komende jaren wel eens gevaar lopen", zegt Raskino. “Denk aan de man die wel de datacenters en apps beheert, maar niet aan het topmanagement rapporteert."

Een andere aanwijzing in zijn onderzoek, die een verschuiving van systemen naar meer digitale zakelijke initiatieven blootlegt, is de conclusie dat topmanagers die voor organisaties werken met een omzet boven de 250 miljoen dollar van plan zijn investeringen in it-innovatie dit jaar te vergroten. Dat resultaat kwam uit de bus met een ratio van meer dan vier tegen één.