Bij het nieuwe formaat kunnen gebruikers het volume van een individueel instrument harder of zachter te zetten, of zij kunnen bijvoorbeeld de stem van de zanger helemaal uitschakelen. De makers hebben hun vinding gedoopt tot Music 2.0 en het bestandsformaat dat wordt gebruikt heet MT9.

De enigineers hopen dat MT9 uiteindelijk te vervanger zal worden van MP3 als standaard voor digitale muziek, meldt The Korea Times.

Nieuwe standaard?

De MT9-technologie werd oorspronkelijk bedacht door het Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) en daarna verder ontwikkeld door het bedrijf Audizen. Tijdens een meeting van de Motion Picture Experts Group (MPEG), het internationale orgaan voor de digitale muziek- en video-industrie, was men zo onder de indruk dat MT9 werd geselecteerd als kandidaat voor de nieuwe digitale muziekstandaard.

Onderlinge kanalen

Ham Seung-chul van Audizen verwacht dat MT9 tijdens de volgende MPEG-vergadering in juni officieel als kandidaat zal worden aangekondigd. Het grote verschil tussen de huidige muziekstandaard en MT9 is dat laatstgenoemde een audio-equalizer biedt met zes kanalen. Elk van deze zes kanalen is volledig gericht op één aspect van de muziek: stem, achtergrond-koor, piano, gitaar, bas en drum.

Wanneer de luisteraar het kanaal voor stem zou uitschakelen verandert het liedje dan ineens in een karaoke-versie, iets dat met de huidige muziekstandaard ondenkbaar is. Op dezelfde manier kan ook de muziek worden uitgeschakeld, waardoor het nummer ineens a capella wordt gezongen.

Andere houding

Volgens Seung-chul is het hoog tijd dat de platenbranche zijn houding verandert, omdat muziek steeds meer verandert van een fysiek product naar een digitale dienst. MT9 is in zijn ogen een perfecte stap in de richting van een nieuwe generatie muziek, omdat het gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden en producten, zoals iPhones, pc's, andere mobiele telefoons, maar ook karokebars. Zowel Samsung Electronics als LG Electronics hebben interesse getoond om een MT9-speler te ontwikkelen voor hun telefoons en verwachten begin volgend jaar de eerste telefoon te kunnen presenteren.

Geen DRM

Audizen verkoopt op dit moment op haar websites een klein aantal albums, voor iets meer dan 1 euro per stuk. Het is mogelijk om bestaande albums om te zetten in het MT9 formaat, zelfs wanneer het oude albums betreft. Voorwaarde hiervoor is dan wel dat zij digitaal geremasterd zijn. Seung-chul denkt dat het bestandsformaat ook zeer geschikt is voor de toekomst omdat er niet moeilijk wordt gedaan over het kopiëren: "Het is net als met een cassette vroeger. Je koopt het en kunt het daarna uitlenen aan je vrienden. We willen niet moeilijk doen met DRM-achtige praktijken."